Naslovnica

Truman objavio da će SAD razviti vodikovu bombu

Dana 1. studenoga 1952. godine, SAD je uspješno detonirao prvu vodikovu bombu "Mike", na grebenu Elugelab u Pacifiku.
31. siječnja 2017. u 17:47 0 komentara 1462 prikaza
Vodikova bomba
Foto: Youtube Screenshot

Na današnji dan 1950. godine, američki je predsjednik Harry S. Truman javno objavio svoju odluku da se razvije vodikova bomba, bomba koja je u teoriji stotinu puta jača od atomskih bombi koje su bačene na Japan tijekom Drugoga svjetskog rata, piše History.

Pet mjeseci ranije, SAD je izgubio prednost u nuklearnom naoružanju kada je Sovjetski Savez uspješno detonirao atomsku bombu u Kazakhstanu. Nekoliko tjedana kasnije, britanski i američki obavještajci došli su do zaključka da je znanstvenik Klaus Fuchs, jedan od vodećih ljudi američkog nuklearnog programa, zapravo bio sovjetski špijun. Zbog navedena dva događaja, Amerikanci su bili svjesni da Sovjeti imaju podatke o razvoju vodikove bombe te je Truman odobrio veliko financiranje trke za izgradnju prve superbombe. Objava je stigla 31. siječnja 1950. godine.

Dana 1. studenoga 1952. godine, SAD je uspješno detonirao prvu vodikovu bombu "Mike", na grebenu Elugelab u Pacifiku. Termonuklearna bomba od 10.4 megatona odmah je uništila cijeli koraljni greben. Bomba "Mike" je podigla oblak u obliku gljive nakon 90 sekundi. Bio je visine 18 kilometara te je rastao do čak 36 kilometara. 

Tri godine kasnije, 22. studenoga 1955. godine, Sovjetski je Savez također detonirao prvu vodikovu bombu koja je radila na isti princip. Od tada, obje supersile posjeduju "vražje bombe".

>>Kapitulacija Japana nakon pada druge atomske bombe!

>>Hirošima i Nagasaki - kraj jednog razdoblja

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.