Naslovnica

Turska prijeti izlaskom iz NATO-a!

Visoko zapovjedništvo NATO-a negira da je tursko članstvo u pitanju
11. kolovoza 2016. u 16:51 73 komentara 29908 prikaza
Putin i Erdogan
Foto: tr.wikipedia.org

Turska prijeti izlaskom iz NATO-a ako ne primi još više potpore od svojih saveznika. Ako se dogodi takav razvoj događaja, Turska će se okrenuti Rusiji u novom vojnom savezništvu, piše Express.

Nakon što NATO nije pružio odgovarajuću potporu poslije neuspjelog vojnog udara, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zaprijetio je da Turska "razmišlja o izlasku iz NATO-a" ako NATO ne bude jamčio bezuvjetnu obranu Turske. Također je upozorio da ako Zapad izgubi Tursku, to će se dogoditi zbog njihovih vlastitih pogrešaka, a ne zbog dobrih odnosa Ankare i Moskve ili Kine.

Turska je ključna članica NATO-a jer je granična zemlja Europe i Azije te stoji kao posrednik između Zapada i islamskog svijeta.

Visoko zapovjedništvo NATO-a negira da je tursko članstvo u pitanju; glasnogovornik je izjavio da Turska ostaje vrlo blizak partner te njezino članstvo uopće ne dolazi u pitanje. Stigla je i izjava iz NATO-a u srijedu: "Turska je vrlo važan saveznik koji itekako pridonosi u zajedničkim naporima NATO-a. NATO računa na doprinos Turske te Turska može računati na solidarnost i potporu NATO-a".

Ponovne priče o turskom ostanku u NATO-u došle su nakon što se turski predsjednik Tayyip Erdogan susreo s ruskim predsjednik Vladimirom Putinom u Rusiji. Nakon razgovora, Turska je izjavila da gradi vrlo snažne mehanizme zajedno s Rusijom kako bi se riješila kriza u Siriji, a Putin je izjavio da će Rusija dići embargo na turske proizvode. Sastanak predsjednika dogodio se nakon skoro devet mjeseci od rušenja ruskog bombardera blizu sirijske granice.

>>Rusija ima jaču vojsku od Velike Britanije!

>>Putin i Erdogan telefonski su razgovarali nakon vojnog udara u Turskoj

 • dokazano.istinito:

  Turska je blizu rusije, te preema tome vise bi odgovaralo Turskoj da bude u savezu sa susjedima.jer tuda ide i Kineska roba te azijska,pa i ljudi lete tom linijom....ako se jos doda da Turska i podmorsku liniju uskoro otvara,to bi ... prikaži još! onda bilo jos vise interesa za rusiju i kinu te cjelu Aziju,a Turci bi uz to dobili pomoc or Rusije da sagradi i Nuklerake .sve u svemu mislim a tako misle i mnogi da Turska ,azija i Rusija imaju podjednake interese u ovaj proces

 • anticenzura:

  Sta ce raditi Turska u NATO u paktu. Turci su rekli da su imali drzavni udar u zemlji, da su bili napadnuti, a da im nitko od saveznika nije pomogao niti dosao u posjetu od lidera drzava clanica i da ... prikaži još! oni to vide kao izdaju. Sto i jeste tocno. Pa oni su se jos i nasladili Erdoganu i nadali se da ga sruse, umjesto da su podrzali legitimno izabranu Vlast od naroda. Oni su podrzali i u Ukrajini bandite sto su izveli drzavni udar u zemlji. I u Siriji teroriste sto napadaju legitimnog Predsjednika. Kakva je to organizacija sto podrzaje teroriste, a ne legitimnu Vlast izabranu od naroda? Pa jasno da iz te nemoralne ekipe probisvjeta treba bjezati glavom bez obzira. Oni su razvalili pola planete i srusili sve Vlade po svijetu koje nisu slusale njihov diktat i radile za njihove interese, a protiv vlastitoga naroda. Tu organizaciju treba rastakati, oni su najvece zlo za covjecanstvo, citava planeta gori na sve strane, 60 miliona izbjeglica luta globusom radi njih. I bivsi francuski general Jean-Bernard Pinatel je rekao da treba izici iz NATO pakta, da oni ne rade za Europske nego za Americke interese. Veli covjek da nas dijele od Rusije, a da je Rusija Europi od zivotne vaznosti. I predlaze da Europa udje u savez sa Rusijom, a ne da bude po Americkom dominacijom, a protiv vlastitih interesa. Pametan covjek.

 • Avatar miroslav.calo
  miroslav.calo:

  Logično je da Turska izađe iz NATO-a. Pa neće valjda sami sebe bombardirati?