Naslovnica

U Africi je počela operacija "Crusader"

Britanci ulaze u Bengazi 24. prosinca i zaustavljaju se kod El Agheile 1. siječnja 1942. godine. Njemačko-talijanske snage izgubile su 38.000 ljudi a Britanci 18.000
07. listopada 2012. u 11:48 0 komentara 31 prikaza
U Africi je počela operacija "Crusader"
Foto: Vojna povijest

Churchill je od britanske operacije „Battleaxe“ (engl. bojna sjekira) imao velika očekivanja. Zbog teškoga poraza koji je Britance sta-jao 137 vrijednih tenkova, premi-jer je smijenio generala Wavela i za zapovjednika britanskih snaga za Srednji istok postavio genarala Sir Claudea Auchinlecka. Churchill je diplomatski Wavelu priopćio nje-govu smjenu: „… Zaključio sam da će se javnim interesima bolje služiti ako će vas na mjestu zapo-vjednika za Srednji istok zamijeni-ti general Auchinleck...“. Wavel je postao vicekraljem Indije, a izbor Auchinlecka ubrzo će se pokaza-ti premijerovim krivim izborom. Wavel, Auchinleck i kasnije gene-ral Alexander imat će jednu zajed-ničku crtu, a to je da ih je Churchill kontinuirano tjerao na akcije opravdavajući to potrebom javno-sti za odlučnijim djelovanjem na Srednjem istoku. General Wavel popustio je pritiscima premijera i nespreman se upustio u avantu-ru koju je izgubio. Vojna logika bila je ipak nešto drugo, nego potrebe dnevne politike. Wavel to nikada nije prokomentirao, no za njega je to vjerojatno bila propuštena pri-lika osloboditi Tobruk, ali i zauzeti značajne aerodrome pokraj Derne i Soluma, koji su bili u dosegu njemačkih transportnih zrakoplova iz baza u Grčkoj i koji su u stvari Rommela održavali na „životu“.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.