Dvorci

U dvorcu Trakošćanu 821 vojnik iz 18. stoljeća

U dvorcu Trakošćanu 821 vojnik iz 18. stoljeća
Vojna povijest
06.04.2013.
u 15:53

Na 11 platnenih tapeta oslikanih temperom nalazi se 821 vojnik na smotri iz postrojbe J. K. Draškovića koji su sudjelovali u Sedmogodišnjem ratu

U stalnom muzejskom postavu dvorca Trakošćan za hrvatsku vojnu povijest zanimljive su dvije prostorije. U prvoj nazvanoj Soba oslikanih zidnih tapeta prikazan je 821 vojnik, član banderija Josipa Kazimira Draškovića (1716. – 1765.), a u drugoj Sobi s portretima časnika – portreti su nekih časnika tog banderija, od njih ukupno 46 sačuvanih, te dvije vojne zastave. Dvorac Trakošćan u svome stalnom postavu ima još prostorija posvećenih vojnim temama koje svakako vrijedi posjetiti – poput one s kasnosrednjovjekovnim i ranonovovjekovnim hladnim i vatrenim oružjem od kojih svaka zaslužuje zaseban tekst, no ovdje se govori samo o dvije spomenute sobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije