Naslovnica

Kod otoka Žirja pronađena olupina Junkersa Ju 87 „Stuke“ iz II. svjetskog rata

Vrijednost je ovog nalaza u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od „žirjanskog“ Junkersa
25. rujna 2014. u 12:47 5 komentara 13178 prikaza
Stuka
Foto: Igor Miholjek/Hrvatski restauratorski zavod
Pogledajte galeriju 1/21

I ove je godine, tijekom vikenda od 12. do 14. rujna, u organizaciji Braniteljske zadruge Ruža Hrvatska na otoku Žirju održano tradicionalno obilježavanje obljetnice šibenske bitke iz Domovinskog rata. Proslava je bila skromnija nego prijašnjih godina zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta koji su napravili velike materijalne štete priobalju i otocima Šibensko-kninske županije. No tom je prilikom ipak izvršeno nekoliko planiranih zarona u podmorje Žirja, u organizaciji Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ronilačkog kluba ZG – SUB iz Zagreba i Vojnog muzeja MORH-a.

Uz već poznate lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje je bila uputila ribarska zajednica. Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini.

Uz „Leteću tvrđavu“ B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost ovog nalaza je u svjetskim okvirima budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene i izložene dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od „žirjanskog“ Junkersa.

Prema dostupnim povijesnim podacima, najvjerojatnije je riječ o zrakoplovu Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u Travanjskom ratu 1941. te se morao prisilno spustiti na površinu mora.

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno na hidroeskadrilu jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca. Tom prilikom pogođena su dva Ju 87. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 zbog oštećenja bio je prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

Nesumnjivo je da je ovako vrijedan nalaz potrebno osigurati do trenutka kada se stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedan muzejski eksponat.

Opširno o ovom otkriću moći će te čitati u VP magazinu u broju od studenoga.

Osnovni podaci o Ju 87R-2

 • Broj članova posade: 2
 • Motor: Jumo 211D, nazivne snage 950 k.s., u polijetanju 1200 k.s.
 • Raspon krila. 13,8 m
 • Duljina: 11,1 m
 • Visina (na tlu): 4,01 m
 • Težina praznog aviona: 1185 kg
 • Najveća poletna težina: 4390 kg
 • Najveća brzina u horiz. letu: 383 km/h
 • Brzina u obrušavanju na cilj: 650 km/h
 • Najveća visina leta: 8 100 m
 • Najveći dolet (bez tereta): 1252 km
 • Podvjesni teret: 500 kg bombi ili jedna bomba 250 kg + dva potkrilna spremnika sa 600 l goriva
 • Streljačko naoružanje: dvije fiksne strojnice 7,9 mm MG17 u krilima, jedna pomična strojnica 7,9 mm MG15 u stražnjoj kabini

>>Nakon 70 godina kod Šibenika je u moru otkrivena olupina potopljenog njemačkog torpednog čamca S-158

 • GosponVepar:

  Svakako vrijedno otkriće za Hrvatsku, ali i svijet jer mi je jako žao što su od slavnih primjeraka aviona i ostale ratne mašinerije iz 2 svj. rata ostali samo rijetki primjerci sačuvani. Žalosno je što se svijet sjeća samo zločinaca ... prikaži još! iz tog razdoblja, a heroji su odavno zaboravljeni.

 • Voice098:

  Slike su super. Još da cigo nije maznuo motor.... :)

 • cinbenik:

  Ovi sto su ga srusili sigurno nisu mogli poslije u Ustase,ali ni cetnike............Gdje su onda i za sta su se borili ti rusitelji Hitlerovog zrakoplova........A mozda su ga i partizani srusili,samo se nesmi kazat..........I ova olupina je dokaz da su ... prikaži još! nacisti imali veliki problema sa tvorcima danasnje Hrvatske,koji su joj utemlejili granice da ni svejtske sile nesmiju da je pomejre,a nezna se ni dali ce smjeti,a kamoli tamo neki Milosevic i Seselj,sa ostalim........