SIMPOZIJ I IZLOŽBA O GENERALU SLIVARIĆU

U Pleternici će biti izloženi originalni dokumenti iz Pariškog vojnog arhiva

Rat
V.Milković
06.10.2016.
u 15:10

Grad Pleternica i Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj organizatori su Međunarodnog simpozija i izložbe o Napoleonovom generalu Marku Slivariću, rođenom u Vrčin Dolu, o čemu su danas novinarima govorili gradonačelnica Antonija Jozić i umirovljeni bojnik Mario Kalan koji je istraživao Slivarićev život i potom inicirao ovaj skup.

-Simpozij će se održati idući tjedan, u srijedu 12.listopada, na dan rođenja generala Slivarića. Skup će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova a samu izložbu postavit će Claude Grbeša , glavni tajnik Veleposlanstva RH u Bruxellesu zajedno s Gradskim muzejem Požega. Zahvaljujem im se na tom angažmanu jer je ovo prva izložba takvog tipa ikad organizirana u Pleternici.. Mi smo malo istraživali i došli smo do podataka kako je ovo prvi puta da povijesni dokumenti u originalu iz vojnih arhiva iz Francuske dolaze na područje Republike Hrvatske – kazala je gradonačelnica Jozić. Dodala je kako će na simpoziju izlagati dvojica povjesničara iz Francuske a dolazak je potvrdio i zamjenik gradonačelnika grada u kojemu je sahranjen general Slivarić.Simpoziju će prisustvovati i gradonačelnik Ogulina obzirom da je Slivarić vodio Ogulinsku pukovniju i živio na tom području.

Po završetku simpozija, na kojemu će izlagač biti i M.Kalan, u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice bit će otvorena izložba dokumenata ali i odora iz vremena kada je ratovao M.Slivarić. - Izložbu će građani moći pogledati od 13. listopada do 12. studenoga, dakle punih mjesec dana, i mi već sada imamo najave časničkih i dočasničkih škola iz RH koji su voljni doći pogledati izložbu – najavila je A.Jozić.

Nakon otvorenja izložbe, uz cestu koja vodi prema Vrčin Dolu bit će otkrivena dvojezična informativna ploča posvećena M.Slivariću.

-Dokumente smo prikupljali iz francuskih arhiva, pa po bečkim i budimpeštanskim arhivima i postoji originalna potvrda da je rođen u Vrčin Dolu. Utvrđeno je i da je on sljednik plemićke loze. Do sada se krivo govorilo i pisalo da je njemu plemstvo dao Napoleon, no, on je plemstvo naslijedio od oca Martina. Krivo je također, kako se ponegdje navodi prezime Šljivarić. Grad Pleternica je prepoznao ovu jedinstvenu priliku koja se pruža da ovakvi dokumenti budu izloženi, to su materijali velikim dijelom iz Pariškog vojnog arhiva dok originalni plemićki list oca Martina dolazi iz Zagreba – kazao je, među ostalim, Mario Kalan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije