AKTUALNO

UK gradi novu zastrašujuću nuklearnu podmornicu klase Successor!

Successor
Foto: BAE systems
1/2
22.07.2016.
u 15:42

Podmornice klase Vanguard bile su glavni alat u održavanju strateške prednosti Ujedinjenog Kraljevstva posljednjih 46 godina te će biti i dalje sve dok ih ne zamijene nove podmornice klase Successor.

Ujedinjeno Kraljevstvo će potrošiti nešto manje od 44 milijardi funti za razvoj nuklearnih oružja te će nove podmornice porinuti do 2025. godine, piše Janes.

Međutim, u isto će vrijeme pasti potrošnja Kraljevskog ratnog zrakoplovstva te Kraljevske ratne mornarice za održavanje i razvoj novih tehnologija.

Dana 14. srpnja, prvi su puta otkriveni detalji te iznosi proračuna za vojne projekte kada je britansko Ministarstvo obrane objavilo svoje godišnje izvješće za 2015. i 2016. godinu. Parlament je potvrdio sve vojne planove u kojima stoji da će se početi s izgradnjom novih podmornica koje će naslijediti najveće britanske nuklearne balističke podmornice klase Vanguard.

Novi podaci otkrivaju da će strateški proračuni Ujedinjenog Kraljevstva za održavanje postojeće flote klase Vanguard, britanskih nuklearnih bojevih glava te raketa Lockheed Martin Trident D5 te razvoja novih podmornica klase Successor porasti sa sadašnje 4.046 milijarde za 2016./2017. na 5.7 milijardi funti za 2024./2025. Ukupna cijena novih strateških programa iznosit će 43.8 milijardi funti te taj iznos predstavlja 21.35% ukupne britanske potrošnje za novu opremu i logističku potporu.

Program Successor će zamijeniti dosadašnje nuklearne balističke podmornice klase Vanguard koje formiraju britanski nuklearni potencijal strateškog zastrašivanja.

Odluku o izgradnji nove četiri podmornice potvrdilo je 472 zastupnika. Stranka UKIP koja je bila glavna prilikom kampanje za BREXIT glasovala je potvrdno, a laburisti su bili podijeljeni sa 140 zastupnika koji su glasovali potvrdno od ukupnih 187 zastupnika Laburističke stranke u parlamentu, piše BBC.

Foto: bbc

Od 1992. godine, četiri podmornice klase Vanguard osiguravale su Ujedinjeno Kraljevstvo stalnim misijama na moru. Svakoga dana barem jedna podmornica od navedene klase plovi u nekom od svjetskih oceana kako bi u slučaju eventualnog napada Ujedinjeno Kraljevstvo bilo spremno odmah odgovoriti. Takvo se djelovanje naziva "nuclear deterrent", strateška doktrina koja se razvila tijekom Hladnog rata kojom se neprijatelj odvraća od mogućeg napada jer zemlja posjeduje veliki nuklearni potencijal te bi u slučaju napada žestoko odgovorila iz bilo kojeg svjetskog mora ili oceana.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedna od malobrojnih zemalja koja posjeduje neovisno nuklearno naoružanje te tako igra vrlo važnu ulogu u globalnoj strateškoj vojnoj ravnoteži. Podmornice klase Vanguard bile su glavni alat u održavanju strateške prednosti Ujedinjenog Kraljevstva posljednjih 46 godina te će biti i dalje sve dok ih ne zamijene nove podmornice klase Successor. O povećanju proračuna za izgradnju i održavanje novih podmornica te raketa Trident pisali smo u ožujku 2016. godine.

Klasi Vanguard ističe rok trajanja (operativne upotrebe) te je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo izgraditi nuklearnu balističku podmornicu nove generacije kako bi se održala strateška prednost u odnosu na ostale zemlje.

>>Ujedinjeno Kraljevstvo potrošit će dodatnih 900 milijuna dolara na nuklearne podmornice

Komentara 10

DU
Deleted user
12:50 23.07.2016.

Problem UK je taj što je teritorijalno premalo da bi izdržalo veliki nuklearni udar uz to je okruženo vodom koja ne pruža mogućnost za veći uzmak pred vatrom i vodenim tsunamijem kao posljedicom udara!

VA
vapor
23:19 23.07.2016.

Rusi se često sami udave u svojim podmornicama a da ih još nitko nije napao...

Avatar 123456
123456
23:31 22.07.2016.

Gluposti - sve to Rusi srede brzo i temeljito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije