SUKOB U UKRAJINI

UMO: 55 tisuća ruskih vojnika na ukrajinskoj granici

Rat
Foto: Wikimedia CC
29.11.2016.
u 14:41

Ukrajina je također prijavila 38 napada u Donbasu tijekom proteklih nekoliko dana

"Rusija je trenutno na granici postavila 55 000 vojnika i vojnog osoblja. Prisustvo ruske regularne vojske na ukrajinskom teritoriju kreće se od 5 000 do 7 500 vojnika; na Krimu se trenutno nalazi 23 000 vojnika, od kojih je 9 000 na administrativnoj granici", izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra obrane Ihor Dolhov, piše Unian.

Dolhov je navode izjavio danas na petoj Tigar konferenciji u Kijevu, prenosi LIGA.net. Ukrajina je također prijavila 38 napada u Donbasu tijekom proteklih nekoliko dana, a Dolhov je dodao da je žarište kod Mariupolja uz 1 000 vojnika ruskih oružanih snaga koji su postavljeni u Transnistriji, samoproglašenoj republici na jugozapadnoj granici Ukrajine. Prema navodima UNIAN-a, Rusko ministarstvo obrane objavilo je da će 2017. poslati 80 puta više vojnika i vojne opreme prema Bjelorusiji nego 2016. godine

Lysenko je u kolovozu izjavio: "Postavljeno je oko 40 000 vojnika u Donbasu na sjevernom dijelu granice te oko 50 000 - 60 000 na istoku. Broj se mijenja iz dana u dan. Rusija je aktivirala tri vojna okruga, postoji prebacivanje zračno-desantnih postrojbi na granicu i Krim. Oprema se prebacuje svakoga dana a u Donbasu je oko 700 tenkova".

"Svaka eskalacija sukoba imat će krvave posljedice i za Rusiju i Ukrajinu, a iz tog razloga ruski agresor i dalje preispituje svoju snagu. Rusija konstantno provodi vrlo detaljna izviđanja na našem području", dodao je Lysenko.

>>Prizemljeni helikopter navodno je prevozio instruktore NATO saveza

>>Ukrajina pokušava obnoviti flotu borbenih aviona MiG-29

Ključne riječi

Komentara 40

ST
stomiovotreba
17:41 29.11.2016.

Sadasnji ukrajinski rezim je nelegalno na vlast dosao drzavnim udarom. Krim se vratio Rusiji, gdje i pripada. Tamo je uvijek i bio, osim za vrijeme kratkog perioda za vrijeme komunisticke vladavine. Ako Ukrajinski zele da ratuju sa Rusijom neka izvole,, ali neka druge ne petljaju.

ST
Stipan
20:05 29.11.2016.

Propaganda da je pedeset tisuća vojnika na ukrajinskoj granici. Da Rusija ima namjeru oni bi ukrajinu pokorili u roku odvdvsdeset i četiri sata .

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
18:26 29.11.2016.

Prvo, više nitko (osim Ukrajinaca) ne dovodi u pitanje teritorijalnu pripadnost Krima. Isto kao što nitko (osim Srbije) ne dovodi u pitanje neovisnost Kosova. Drugo, Ukrajina već mjesecima priča o nekavim napadima iako nitko o tome (osim naravno Ukrajinaca) nema pojma. Treće, Rusija je dovela SVOJU vojsku na SVOJU granicu, pa bilo to 30 vojnika ili pola miliona vojnika. Četvrto, interes zapada za Ukrajinu se gubi iz dana u dan i Ukrajinci moraju skretati pažnju na sebe. Ukrajinci su imali legalnog predsjednika kojeg su uz pomoć zapada srušili, a sada su ostali (po meni opravdano) bez petine teritorija. Gdje je sada zapad da pomogne Ukrajini? Boli zapad briga za njih. Pokušali su preko Ukrajine srušiti Putina, a kada su vidjeli da to ne ide onda preispituju sankcije prema toj istoj Rusiji i Putinu. A naivni Ukrajinci sada ispaštaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije