NAPOLEONSKI RATOVI

Umro hrvatski vojskovođa i graditelj, podmaršal Filip Josip Vukasović

Fio
Foto: Dom i Sviet
17.12.2014.
u 20:09

Vukasović se pokazao kao hrabar i odlučan zapovjednik u ratu protiv Turske, pa je odlikovan ordenom Reda Marije Terezije i promaknut u čin bojnika. Od 1793., zapovijedajući raznim postrojbama, Vukasović se borio u svim protufrancuskim koalicijama i to na talijanskom bojištu. U svom posljednjem ratu 1809. smrtno je ranjen u bitki kod Wagrama kada ga je topovska kugla pogodila u noge.

Mjesec dana poslije velike bitke kod Wagrama, u kojoj je Napoleon poslije poraza kod Asperna ipak na kraju uspio pobijediti Austrijance, u Beču je od posljedica ranjavanja 9. kolovoza 1809. umro hrvatski vojskovođa i graditelj, podmaršal Filip Josip Vukasović. Rođen 1755. u Svetom Petru u Bruvnu u Lici, Filip Vukasović bio je najpoznatiji odvjetak senjske i ličke patricijske obitelji koja je dala mnogobrojne ratnike i svećenike. Tijekom školovanja u Vojno-inženjerijskoj akademiji u Beču isticao se znanjem i marljivošću, pa ga je carica Marija Terezija u dva navrata osobno novčano nagradila. Unovačen je u Ličku krajišku pješačku pukovniju s kojom se borio u Ratu za bavarsko naslijeđe. Vukasović se pokazao kao hrabar i odlučan zapovjednik u ratu protiv Turske, pa je odlikovan ordenom Reda Marije Terezije i promaknut u čin bojnika. Od 1793., zapovijedajući raznim postrojbama, Vukasović se borio u svim protufrancuskim koalicijama i to na talijanskom bojištu. U svom posljednjem ratu 1809. smrtno je ranjen u bitki kod Wagrama kada ga je topovska kugla pogodila u noge.

Osim kao vojskovođa, Vukasović se istaknuo kao vrstan graditelj, posebice cesta. Poslije uređenja senjske luke i regulacije potoka od Senja do Senjske Drage izgradio je ceste od Senja do Svetog Jurja i Novog Vinodolskog te preko Vratnika. No kruna njegova inženjerijskog umijeća jest gradnja Lujzijane, planinske ceste od Karlovca do Rijeke. Radovi su, uz kraće prekide zbog ratova, trajali od 1803. do 1811. godine. Cesta duga 132 kilometara tako je dobro napravljena da je uz manje rekonstrukcije i danas u upotrebi te je najbolji spomenik njezinu graditelju, podmaršalu Filipu Josipu Vukasoviću.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
palamigya
00:14 23.12.2014.

Kapa dole ! Casno !

Avatar spira
spira
11:41 29.12.2014.

Da je Hrvatski vojskovođa sigurno se nebi prezivao Vukasinović. Opšta poznata stvar da Srbi Uskoci nisu mogli napredovati austrougarskoj službi ako nisu bili katolici . tipična hrvatska propagandaa hrvatska propaganda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije