NA DANAŠNJI DAN 1947

UN glasovao za podjelu Palestine

Rat
Wikimedia CC
29.11.2016.
u 15:33

Kao rezultat holokausta u Europi, velik broj Židova je ilegalno ušao u Palestinu tijekom Drugoga svjetskog rata.

Unatoč velikoj arapskoj opoziciji, UN je glasovao za dijeljenje Palestine te stvaranje neovisne židovske države, piše History.

Moderni sukobi između Židova i Arapa u Palestini datiraju još od 1910. godine, kada su obje grupe započele sa svojatanjem područja koje je tada bilo pod britanskom okupacijom. Židovi su bili Cionisti, bivši emigranti iz Europe i Rusije koji su se vratili u povijesni židovski zavičaj kako bi utemeljili novu židovsku državu.

Početkom 1929. godine, Arapi i Židovi su se otvoreni borili u Palestini, a Britanci su pokušali ograničiti židovsku imigraciju kako bi umirili Arape. Kao rezultat holokausta u Europi, velik broj Židova je ilegalno ušao u Palestinu tijekom Drugoga svjetskog rata. Radikalne židovske grupe terorizmom su djelovale protiv britanskih snaga u Palestini jer su smatrali da su Britanci izdali židovski cionistički pokret. Na kraju Drugoga svjetskog rata 1945. godine, SAD je počeo podržavati cionistički pokret. Britanija, koja nije mogla naći praktično rješenje, obratila se UN-u koji je 29. studenoga 1947. godine glasovao za podjelu Palestine.

Prema odluci, Židovi su trebali posjedovati više od polovice područja Palestine, iako su činili manje od polovice palestinskog stanovništva. Palestinski Arapi, uz pomoć stranih dragovoljaca, borili su se protiv cionističkih snaga, ali su Židovi osigurali kontrolu svog dijela Palestine (prema UN-u), te neke dijelove arapskog područja. Dana 14. svibnja 1948. godine, Britanija se povukla sa završetkom svog mandata te je proglašena država Izrael od strane predsjednika Židovske agencije Davida Ben-Guriona. Sljedećeg dana, vojske Egipta, Transjordana, Sirije, Libanona i Iraka napale su Izrael.

Izraleci, koji su tada bili slabije opremljeni, uspjeli su se obraniti od Arapa te zauzeti ključna područja kao što su Galileja, Palestinska obala, te dio područja koje je spajalo obalnu regiju sa zapadnim dijelom Jeruzalema. Godine 1949., UN je proglasio prekid vatre te je tako Izraelu ostala trajna kontrola okupiranih područja. Odlazak na stotine tisuća palestinskih Arapa iz Izraela tijekom rata doveo je do židovske većine u Izraelu.

>>Himmler naredio deportaciju svih Roma u konc. logore

>>Slom židovskog ustanka 70. godine

Komentara 2

DJ
djakputnik
12:12 01.12.2016.

Ispada da je Izrael nešto slično takozvanoj republici srpskoj.

ST
Starotopoljanin
14:47 30.11.2016.

i sad ti reci sto je i tko je taj UN;jedno pristrano nista.za koga oni rade i sta rade?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije