Drugi svjetski rat, Balkan, Bitke

Uništenje njemačkog konvoja, kolovoz 1944.

Uništenje njemačkog konvoja, kolovoz 1944.
Foto: Vojna povijest
1/2
07.05.2012.
u 22:31

Najveći je poraz bio u tome što ni nakon ovoga Nijemci nisu gotovo ništa naučili ni promijenili. A u listopadu su doživjeli katastrofu

Nakon uništenja m/j „Tritone“ u Virskom je moru nekoliko dana vladalo zatišje. Za to su vrijeme novoizgrađeni desantni tenkonosci M.F.P.-962, M.F.P.-963 i M.F.P.-968 u šibenskom arhipelagu obavljali zadatke polaganja protubrodskih mina. U noći 2./3. kolovoza 1944. spomenuti su tenkonosci, uz pratnju pet obalnih minolovaca (R-4, R-8, R-14, R-15 i R-16) 6. flotile za razminiravanje (6. Raumsbootflottille) isplovili iz Šibenika u 21 sat s namjerom da zapadno od Rogoznice polože minsku prepreku „Dachs“. Nakon što su desantni tenkonosci-minopolagači M.F.P.-963 i M.F.P.-968 položili sve mine, cijela se skupina uputila natrag prema Šibeniku. Na svojim maskirnim vezovima brodovi su bili već u ponoć. Sljedeće noći, 3./4. kolovoza 1944., ista je skupina, uz dodatno sudjelovanje broda-sipe „Dora“, u 20,30 sati isplovila iz Šibenika s namjerom polaganja minske prepreke „Wolf“, a na približno istom položaju gdje se polagalo mine noć prije. Međutim, oko 22,16 sati minolovac R-14 nasukao se na plićinu kod otočića Smokvica, a nekoliko minuta nakon njega i M.F.P.-968. Odmah je započeto odsukavanje, međutim, minolovac R-14 pretrpio je teža oštećenja podvodnoga trupa i kormila te se u pratnji minolovca R-15 odmah uputio natrag prema Šibeniku. Desantni je tenkonosac-minopolagač M.F.P.-968 bio samo lakše oštećen te se odmah započelo s polaganjem mina. Brodovi su u šibensku luku uplovili oko 4,30 sati. U tijeku dana primljena je zapovijed da se tenkonosci nakon obavljenih popravaka na minolovcu R-14 upute u smjeru Zadra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije