UVODNIK NOVOG BROJA

O I. ustaškoj pukovniji kao poticaju za istraživanje 1941.

Vecernji
Foto: Vojna povijest
02.11.2015.
u 13:29

Iz ovog broja posebno pak želim izdvojiti odličnu ratnu priču iz Domovinskog rata iz pera Tomislava Šulja, pa kronologiju Prvoga svjetskog rata koju kao pravi rudarski radnik radi Danijel Tatić, zatim karpatsko ratovanje 1915. Nikole Tominca te za kraj o Hrvatima u burskoj vojsci.

više sam navrata već pisao kako smo svih ovih godina u magazinu objavili niz radova koji bi s pravom mogli konkurirati za izvorne znanstvene radove, što bi i bili u magazinu kad bi samo uz tekstove stavili i potreban znanstveni aparat. VP, međutim, nije znanstveni časopis, ali unatoč tome mnoštvo tekstova njegovih autora zaslužuju epitet izvornih znanstvenih radova. Jedan od takvih jest svakako tekst kolege Zdenka Kuftineca u ovom broju, o ustrojavanju I. ustaške pukovnije početkom osnivanja NDH 1941. godine. Kolega Kuftinec odmah na početku jasno daje do znanja da je njegov tekst nastao na temelju njegovih temeljitih istraživanja: “U općoj zapuštenosti hrvatske vojne i ratne povijesti, bolje stanje nije ni za razdoblje Drugog svjetskog rata, osobito kada je riječ o NDH. Pri tome je osobito godina 1941. uopće slabo istražena.

Nakon otvaranja prostora objektivnom istraživanju osamostaljenjem Hrvatske i promjenom političkog sustava preostali razlog takvom stanju oskudnost je izvora i raspršenost ionako pojedinačnih podataka. Stoga je ovaj tekst o I. ustaškoj pukovniji, jednoj od ključnih postrojbi Ustaške vojnice 1941. godine – kao početnom i time izrazito važnom razdoblju u razvitku oružane sile NDH – tek prilog pisanju povijesti ove postrojbe.” Ili, na drugom mjestu naglašava: “U literaturi je uglavnom uvriježeno mišljenje da su prve vojno-ustaške postrojbe bile samostalne satnije, a da se postrojavanju bojni pristupilo tek nakon izbijanja ustanka ljeti 1941. To je, vidi se, tek polovično točno već i u ovom razdoblju i karakteristično je za pokrajinu, ali ne i za Zagreb.” Ovaj je tekst još jedan, novi poticaj za daljnjim istraživanjima više nego turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti 1941. godine. Iz ovog broja posebno pak želim izdvojiti odličnu ratnu priču iz Domovinskog rata iz pera Tomislava Šulja, pa kronologiju Prvoga svjetskog rata koju kao pravi rudarski radnik radi Danijel Tatić, zatim karpatsko ratovanje 1915. Nikole Tominca te za kraj o Hrvatima u burskoj vojsci. Sve užitak za čitanje, kao i svi drugi!

Čitajte novi broj Vojne povijesti od 5. studenoga na svim kioscima!

Komentara 1

ZE
Zemuncevic
09:24 03.11.2015.

Mozes ti novinarcicu muljati sto god hoces ali kad god cetnici ma pod kakvom maskom se krili pocnu dizati bune i balvane mi Hrvati cemo USTATI i prema vasem nastupu odgovoriti istom mjerom i obraniti Hrvatsku .!!!!! Shvatite to jednom i bit ce mir!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije