Drugi svjetski rat, Vojske

Ustaška vojnica 1943. - 1945.

Ustaška vojnica 1943. - 1945.
Vojna povijest
05.10.2013.
u 13:48

Od kapitulacije Italije do povlačenja iz Hrvatske

Kapitulacija Italije 8. rujna 1943. otvorila je novo poglavlje u ratu na Balkanu. Talijanske jedinice u Jugoslaviji objava kapitulacije dočekala je nespremne. Talijansko Vrhovno zapovjedništvo nadalo se da će te snage moći postupno izvući u Italiju prije očekivana izlaska Italije iz rata. Tijekom kolovoza 1943. primijećeno je postupno povlačenje talijanskih snaga ili evakuacija vojnog materijala iz pojedinih garnizona na području NDH, ali i postupno prebacivanje i pregrupiranje njemačke SS-ove divizije „Prinz Eugen“ u Hercegovinu radi brzog upada u talijansko okupacijsko područje.

Kada je proglašena kapitulacija, talijanske jedinice našle su se u konfuziji: najveći dio htio je odmah napustiti Jugoslaviju, otići kućama i tako napustiti rat. Samo manji dio želio je nastaviti borbu uz Nijemce. Jedan dio tih snaga, shodno instrukcijama koje su se čule sa savezničkih radija, želio se pridružiti partizanima ili četnicima. Zadatak koji su imale njemačke snage bio je razoružati talijanske snage što prije. Također, trebalo je preuzeti sve njihovo naoružanje, prije svega teško oružje, streljivo, motorna vozila, gorivo i ostali ratni materijal koji je Nijemcima bio bitan. Trebalo je s tom tehnikom popuniti vlastite snage, a posebno motorizacijom. Nijemci su u većini slučajeva, tamo gdje bi se odmah pojavili, uspjeli staviti stanje pod svoju kontrolu, čak i sa svojim malobrojnim ljudstvom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije