NA DANAŠNJI DAN

Utemeljen NATO savez

NATO saveez
Foto: European Defence Agency
04.04.2017.
u 11:36

Kasnije su se pridružile i Grčka, Turska i Zapadna Njemačka, ali je 1966. godine Francuska izašla iz NATO saveza jer je SAD kršio sporazume iz 1949. godine.

NATO savez osnovan je od strane 12 zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske te Danske, Italije, Luksemburga, Norveške, Islanda, Kanade i Portugala, piše History.

Vojni je savez predstavljao, a predstavlja i danas zajednički zid protiv sovjetske agresije. Zbog takve doktrine, pojačao se i američki utjecaj u Europi.

Kasnije su se pridružile i Grčka, Turska i Zapadna Njemačka, ali je 1966. godine Francuska izašla iz NATO saveza jer je SAD kršio sporazume iz 1949. godine. Godine 1955., osnovan je i Varšavski savez, savez koji je vodio SSSR kako bi postao protuteža NATO savezu. Godine 1994., NATO je pokrenuo svoju prvu vojnu akciju kako bi se završio rat koji je trajao već dvije godine u Bosni i Hercegovini. Poljska, Mađarska i Češka koje su napustile Varšavski savez nakon raspada 1991. godine, pridružile su se NATO savezu 1999. godine. Danas postoji 26 zemalja u NATO savezu.

>>Rusija neće objašnjavati zašto je postavljen raketni sustav Iskander

>>Mattis: "Trump potpuno podržava NATO savez"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije