Austrougarska vojska

Veća pozornost vojnoj taktici nego strategiji

Veća pozornost vojnoj taktici nego strategiji
Vojna povijest
10.01.2013.
u 22:56

Mornarica je prije i tijekom rata počinila pogreške. Nije bilo naručeno ni građeno dovoljno lakih brodova (brzih krstarica i velikih razarača)

U mirnodopskom razdoblju bio je opremljen samo dio brodova kao „ljetna“ ili „zimska eskadra“. Zimi je djelovala divizija bojnih brodova od tri najnovija broda pod zapovjedništvom jednog viceadmirala, zajedno s jednim oklopnim krstašem, jednom krstaricom i flotilom razarača i torpiljarki kao „flotilom krstarica“ pod zapovjedništvom jednog kontraadmirala. Ljeti je eskadra pojačana drugom divizijom bojnih brodova, dodatnim krstaricama i torpednim jedinicama. Ta druga divizija bojnih brodova bila je po zimi organizirana kao Pričuvna eskadra u stanju smanjene opremljenosti, a služila je i za potrebe škola. U posljednjim predratnim godinama nekoliko starijih bojnih brodova bilo je stalno smješteno u većim lukama, po jedan u Rijeci, Puli i Šibeniku, dok su se starije krstarice kao „stacioneri“ nalazile u inozemnim vodama, pretežito na „Levantu“ (Istočnom Sredozemlju), dok su po jedna krstarica ili oklopni krstaš odlazili na veća školska krstarenja.
Prije mobilizacije u ljeto 1914. bila je u službi pojačana ljetna eskadra od tri bojna broda klase Tegetthoff i tri klase Radetzky, zajedno s Krstaričkom flotilom (oklopni krstaš Sankt Georg, laka krstarica Admiral Spaun, šest manjih razarača klase Huszar i 12 torpiljarki). Nova klasa od šest većih razarača klase Tatra već je bila dovršena, ali je još iskušavala strojeve. Jedan bojni brod klase Habsburg, jedan klase Monarch i jedna krstarica bili su priključeni školama u Puli, a oklopni krstaš Kaiser Karl VI. je s pitomcima Pomorske akademije bio na školskom krstarenju Zapadnim Sredozemljem i nalazio se pred francuskom obalom. Jedna starija krstarica ležala je kao „stacioner“ u Valoni, stara krstarica Kaiserin Elisabeth bila je u Kini, jedan mali bojni brod u Rijeci, a u pojedinim lukama bile su flotile starijih i obalnih torpiljarki i torpednih plovila (razarača). Tri bojna broda klase Erzherzog bila su u pričuvi ili raspremi, zajedno s dva klase Habsburg i polovinom svih torpednih jedinica. Već je 18. srpnja 1914. primljena zapovijed o popuni zaliha zbog prijeteće ratne opasnosti, a 22. srpnja naređen je povratak brodova iz inozemstva, što je svima uspjelo, osim krstarici u Kini. Djelomična mobilizacija za „Slučaj B“ (Balkan) objavljena je 26. srpnja, kada su pojačane torpedne flotile, a opća mobilizacija 31. srpnja, kada su opremljeni svi brodovi. Ustrojene su dvije eskadre s po dvije divizije bojnih brodova i Flotila krstarica od jedne divizije krstarica i dvije torpedne flotile, dok su za lokalnu obranu predviđeni stariji brodovi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije