Povratak na članak

Veliki Bečki rat, Sveta liga i oslobađanje hrvatskih krajeva

Smatra se da su od tada Europljani postali ljubitelji jednog od najpopularnijih pića današnjice. Ratna događanja nakon Beča idu u prilog kršćanskoj vojsci koja niže uspjehe čitavom Dalmacijom, Slavonijom i Likom, a napose Srijemom gdje kod brda Haršanja jedan od najpoznatijih austrijskih vojskovođa, princ Eugen Savojski ponižava Osmanlije.
Objava 08. studenoga 2014. 8766 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 3
 • Neonacionalist:

  Jedino mi je žao što tada tokom tog velikog Bečkog ili velikog protuturskog rata kako se još naziva nije oslobođen čitavi Balkan a Turci istjerani u Aziju gdje im je i mjesto. Zapravo je malo falilo da se to dogodi, ... prikaži još! austrijska vojska je stigla sve do Skoplja, Eugen Savojski je 1697. provalio u Bosnu te za svega par dana stigao do Sarajeva i spalio ga ali se ubrzo povukao zajedno s velikim brojem Hrvata koje je naselio po tad opustošenoj Slavoniji , šteta što tada nije i Bosna oslobođena skupa sa Likom, Slavonijom ,Srijemom i Dalmacijom , danas tamo nebi bilo muslimana a Hrvati katolici bi činili večinu kao što su i prije turske okupacije a samim time i naša zemlja ne bi imala ovaj nakaradni oblik kifle kao izravan produkt turskih osvajanja . Razlog zašto tada nije oslobođena Bosna i širi prostor jugoistoka Europa se zove Francuska koja je podmuklo napala habsburške posjede na Rajni te je austrijski car bio prisiljen povuči glavninu svoje vojske sa Balkana u obranu og područja što je onda omogučilo Osmanlijama da se oporave od niza teških poraza te krenu u protuofenzivu te povrate dio izgubljenih područja , također kasnije su upravo Francuska i Britanija održavali tog "bolesnika na bosporu" sve do kraja 19.st. ne želeči da se Ausro-Ugarska i Rusija šire na prostor Balkana.

  03:24 11. 11. 2014.
 • Konavle1234:

  samo jedan ispravak netočnog navoda: prvi veći sukob/rat kojeg su Osmanlije izgubile bio je tzv. Otomansko-safavidski rat iz 1602.-1618. kada je Carstvo umanjeno za prostore današnjeg Azerbajdžana, Gruzije i sjeverozapadnog Irana

  11:17 11. 11. 2014.
 • coolman:

  Gospodine Magdić, malo obratite pažnju na konstrukciju rečenica. Stil pisanja Vam je prilično konfuzan. Rečenice bi trebale biti kraće i sadržajno jednostavnije.

  19:57 09. 11. 2014.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.