Bosanska posavina 2

Veliki gubici u boju za "Koridor"

Veliki gubici u boju za "Koridor"
Vojna povijest
06.03.2013.
u 12:48

Većinu uspjeha VRS je postigao upravo korištenjem oklopništva i topništva čemu hrvatske snage nisu mogle dugoročno parirati

Zaustavljanjem protunapada HV-a i HVO-a situacija na bojišnici privremeno se stabilizirala. Hrvatske snage već su počele osjećati nedostatak streljiva svih kalibara, jer je logistička baza OG-a „Istočna Posavina“ bila posve iscrpljena. Obrambena linija, uspostavljena na derventskoj bojišnici, na liniji Komarica – Johovac – Kotorsko, od 12. lipnja bila je pod pritiskom OG-a „Doboj“ koji je izvodio napade s ciljem skrivanja pravog udara i stvaranja manevarskog prostora za ubacivanje kvalitetnijih postrojbi. Konkretno, radilo se o snagama 1. krajiškog korpusa VRS-a, čiji je zapovjednik započeo s izvlačenjem glavnine svojih snaga iz zapadne Slavonije te ih usmjerio upravo na derventsku bojišnicu. Bio je to uvod u napadnu operaciju spajanja Bosanske krajine s dijelovima Istočnobosanskog korpusa u Semberiji, pod nazivom „Koridor – 92“. Prema procjeni razvoja događaja u graničnom dijelu operativne zone Istočnobosanskog korpusa, a posebno u zoni OG-a „Doboj“, general-bojnik (general-major po činu VRS-a) Momir Talić odlučio je angažirati svoje jedinice iz sastava 1. krajiškog korpusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije