Naslovnica

Viktorijin križ 1856. godine

Uveden je u jeku Krimskoga rata na pritisak javnosti i medija
20. siječnja 2016. u 16:39 0 komentara 1392 prikaza
Viktorijin križ
Foto: http://www.nam.ac.uk/

Za razliku od drugih europskih zemalja, Velika Britanija, zbog ukorijenjena tradicionalizma, relativno je kasno uvela odlikovanja za vojnike koji bi se istaknuli u borbi. Iako su postojali viteški redovi, oni su obično bili namijenjeni časnicima, odnosno plemićima. Prvo odlikovanje, odnosno neku vrstu spomen-medalje ustanovio je vojvoda Wellington nakon pobjede nad vojskom francuskog cara Napoleona 1815. kod Waterlooa. Ipak, trebalo je proći još više od pola stoljeća prije nego je 29. siječnja 1856. britanska kraljica Viktorija utemeljila Viktorijin križ, najviše odlikovanje za iskazanu hrabrost pred neprijateljem. Viktorijin križ uveden je u jeku Krimskoga rata na pritisak javnosti i medija, koji su tražili da se na primjeren način odlikuje hrabrost britanskih vojnika.

Dizajnirao ga je i predložio ministarstvu rata princ Albert, suprug kraljice Viktorije. Prema odredbama Križ je namijenjen zaslužnim pripadnicima pomorskih, kopnenih i zračnih snaga, trgovačke mornarice i civilima koji služe u ovim službama Ujedinjenog Kraljevstva, njegovih kolonija i teritorija te zemalja »Commonwealtha« bez obzira na njihovo podrijetlo i društveni položaj. Ipak, prva odlikovanja dodijeljena su tek godinu dana poslije utemeljenja, u lipnju 1857. Na svečanosti u Hyde Parku u Londonu kraljica Viktorija osobno je odlikovala 62 od ukupno 111 vojnika iz Krimskog rata. Najviše, 627 križeva, dodijeljeno je u Prvom, a 181 u Drugom svjetskom ratu. Od 1856. do 2007. dodijeljeno je 1 358 Viktorijinih križeva, a posljednji 2015. godine.

Za razliku od drugih visokih odličja koja se ističu skupocjenim metalima i draguljima, Viktorijin je križ jednostavan i izrađen od bronce dvaju ruskih odnosno kineskih topova zarobljenih u opsadi Sevastopolja tijekom Krimskog rata. Samo odlikovanih Viktorijinim križem dobili su dva puta: vojni liječnici Noel Chavasse i Arthur Martin-Leake te Novozelanđanin, pješak Charles Upham. Zanimljivo je da se među odlikovanima nalazi i jedan vojnik hrvatskog podrijetla. Tom Starchevich, jedan od najvećih australskih ratnih heroja, odlikovan je kao pripadnik 9. australske divizije za vrijeme borbi na Borneu u Drugom svjetskom. Bio je sin imigranata Gertrude May Starcevich, rođene u Engleskoj, i Slavonca Josepha Starcevicha.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.