03.04.2017. u 09:39

Od ovog ćemo broja, u suradnji s Hrvatskom udrugom kolekcionara bajuneta „Trolist“, u časopisu iz broja u broj imati prilike čitati i o tom hladnom oružju.

Kad prelistate ovaj novi broj VP-a, uočit će te da je još bogatiji raznovrsnijim sadržajem, i da smo pokrenuli još neke nove feljtone. U prvom redu, nakon dulje pauze, za VP će ponovno češće pisati Dubravko Gvozdanović, vjerujem najbolji domaći stručnjak za oružje i balistiku, kojemu je to i posao kao sudskom vještaku, a usto je i odličan pisac. Stoga u ovom broju doista možete uživati u njegovom tekstu o Mauseru C96, oružju posebne aure i bezvremenskog dizajna, za koji Gvozdanović s pravom naglašava da kao gotovo nijedno vatreno oružje ranije, pištolj Mauser C96 uspio je povezati povijest s budućnosti, stvarnost s fikcijom te postati hvalevrijedan kultni klasik obaju svjetova.

Zašto? Gvozdanović pojašnjava: „U želji da pronađemo poveznicu s povijesnim ličnostima poput legendarnoga ratnoga britanskog premijera Winstona Churchilla, britanskog pustolova Lawrencea od Arabije, komunističkog ubojice ruske carske obitelji Romanov s recimo Hanom Solom, izmišljenim, ali itekako popularnim likom su per uspješne George Lucasove SF franšize ‘Zvjezdanih ratova’, to bi isključivo bio njemački pištolj Mauser C96. Naime, svi oni imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je uporaba ovoga jedinstvenog oružja“.

Od ovog ćemo broja, u suradnji s Hrvatskom udrugom kolekcionara bajuneta „Trolist“, u časopisu iz broja u broj imati prilike čitati i o tom hladnom oružju. A u suradnji s njihovim Klubom kolekcionara hrvatskog ratnog znakovlja, od ovog broja imamo feljton o vojnim oznakama. Naravno, uz sve ove novosti, u magazinu su i naše stalne rubrike, a kao šlager broja imamo izvrsni materijal našeg stalnog suradnika i vrsnog stručnjaka pomorske povijesti Zvonimira Freivogela, o njemačkim operacijama u Egejskom moru nakon kapitulacije Italije i osvajanju otoka Lerosa 1943. godine.

A već za idući, svibanjski broj, pripremamo novi ekskluzivni materijal, o pripadnicima SS-a u Hrvatskoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata, za koje je malo tko čuo i znao. No prvo pročitajte ovaj broj!

Novo izdanje Vojne Povijesti izlazi 5. travnja na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar pretorijanac
pretorijanac
20:45 06.04.2017.

Odlični tekstovi o bajonetama i znakovlju iz DR. Upravo je to nedostajalo .Bravo za ideju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije