Naslovnica

Vojna parada pobunjenih Srba u Slunju lipnja 1995. godine

Kao najugledniji gost na improviziranoj pozornici pojavio se zapovjednik Crvenih beretki, Milorad Ulemek-Legija. Iako se službeni Beograd trudio prikazati kako ne utječe na vojnu organizaciju pobunjenih Srba
10. lipnja 2015. u 18:56 55 komentara 29266 prikaza
DR
Foto: Tomislav Šulj

Nakon niza poraza od hrvatskih snaga od kraja 1994. godine, ponajprije zbog gubitka zapadne Slavonije u operaciji “Bljesak” pobunjeni hrvatski Srbi pokušali su učiniti određene promjene u vojnoj organizaciji. Posebno zanimljiva aktivnost, iako hrvatskoj javnosti nedovoljno poznata, bila je vojna parada održana na poligonu kod Slunja. Nakon teškog poraza trebalo je dignuti moral, a također je i nešto ranije održan mimohod hrvatskih oružanih snaga bio dobar razlog za javnu promociju vojne snage. Hrvatska vojska i policija demonstrirali su vojnu moć svečanim mimohodom 30. svibnja 1995., na taj način obilježivši Dan hrvatske državnosti. Kao i Hrvati, i pobunjeni Srbi izabrali su značajan datum za održavanje vojne smotre.

Blagdan svetog Vida važan je blagdan u srpskoj i bugarskoj pravoslavnoj crkvi, koji se obilježava 28. lipnja kalendarske godine. Taj blagdan za Srbe je i više nego značajan jer njime se ujedno obilježava sjećanje na poraz doživljen 1389. na Kosovu. Kako je u bici poginuo i srpski knez Lazar, Srbi blagdan Vidovdana ujedno obilježavaju i sjećanjem na poginulog kneza. Iz tog razloga blagdan nosi i snažnu vojnu simboliku, pa su ga primjerice bosanski Srbi uzeli kao važan dan za obilježavanje postojanja (slave) Vojske Republike Srpske.

Srbi su upravo taj datum u novijoj povijesti mnogo puta izabirali za najavu ključnih događaja za srpski narod. Na taj datum kralj Aleksandar donio je 1921. prvi ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tzv. Vidovdanski ustav, a 28. lipnja 1989. na proslavi 600. godišnjice „Kosovske bitke“ Slobodan Milošević najavio je na Gazimestanu da će Srbija uskoro ratovati. Uostalom i službeno proglašenje tzv. Krajine kao autonomne zajednice zbilo se u sklopu obilježavanja Vidovdana, 1990. u Kninu. Upravo zato uoči odlučujuće bitke, za koju se znalo da mora uslijediti, datum 28. lipnja 1995. izabran je kao poseban dan za vojsku pobunjenih hrvatskih Srba. Predsjednik paradržavne tvorevine Republike Srpske Krajine (RSK), Milan Martić, bio je ujedno i vrhovni zapovjednik (komandant) Srpske vojske Krajine (SVK). Obraćajući se okupljenima na svojstven način, upozorio je na razloge zašto je za vojnu paradu izabran baš Vidovdan: „Nije slučajno da ratne zastave dodjeljujemo baš danas, na Vidovdan. U istoriji srpstva nema većeg praznika koji slavi junaštvo, viteštvo i mučeništvo. Kao što je tada srpski knez Lazar sa svojim vitezovima stao nasuprot silnoj Otomanskoj imperiji tako i danas Srbi moraju da se nose sa hrvatskim fašistima koje pomažu mnogi svjetski moćnici“. Koristeći simboliku tako važnog blagdana, tog dana, 28. lipnja na poligonu kod Slunja organizirana je vojna smotra novoustrojenog Korpusa specijalnih jedinica (KSJ) pod nazivom „Vidovdan 95“.

Uzmemo li u obzir da je Srpska vojska Krajine zbog godinama gomilanih problema i posebno nakon teškog poraza u operaciji Bljesak bila u prilično lošem stanju, mora se priznati da je vojna parada realizirana na visokoj razini. No isto tako uočljivi su propusti u samom ceremonijalu, posebno činjenica da je organizirana na brzinu.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti možete čitati u novom izdanju VP-a koji je na svim kioscima od petka 5. lipnja za samo 19,99 kuna, i to na 92 stranice!

 • Trnjanec:

  Kako sad "vojna parada" kad Srbi i Srbija tvrde da je tamo živjela samo goloruka srpska nejač, djeca, žene i starci?

 • davnor:

  Tuđe prokleto takva ih je snašla i sudbina nisu ni slutili da će sva ta mašinerija gazit baš njih same u beganiji prema matičnoj državi kojaih je obmanula i iskoristila.

 • Avatar banovina
  banovina:

  Hrvati su sa svojom vojnom paraodom uspjeli opkoliti i zaplijeniti 3. Korpus JNA kod Gline gdje su Srbi natovarili naouružanja za 3 milijarde dolara...oni mislili ratovati u RH još 20 godina...