Nastavni plan i program

Vojna povijest u osnovnim školama

Vojna povijest u osnovnim školama
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Povijest čovječanstva povijest je ratova. Zato učenici često povezuju pojmove koji u sebi ne kriju nužno rat i vojna djelovanja, upravo s njima

Vojna povijest u osnovnoškolskoj, ali i srednjoškolskoj nastavi povijesti, prilično je dobro zastupljena vremenom koje je za nju određeno nastavnim planom i programom. Kao osnovnoškolski učitelj povijesti osvrnut ću se na problematiku vojne povijesti u određenim udžbenicima povijesti za osnovne škole te prikazati aktivnosti nastavnika koje mogu dovesti do poboljšanja nastave iz područja vojne povijesti. Prije svega, za neupućene treba napomenuti da se nastava povijesti u osnovnoj školi izvodi samo dva sata tjedno. Usporedimo li to s matematikom ili hrvatskim jezikom, koji koriste četiri sata tjedno, doći ćemo do saznanja o kroničnom nedostatku vremena iz nastave povijesti.

Naravno, u slučaju da učitelj obrađuje samo zadane jedinice, bez opširnijeg rada s izbornim temama i darovitijim učenicima, moguće je u potpunosti izvesti nastavni plan i program. No u tom se slučaju zanemaruju mnogi dijelovi vojne povijesti koji su učenicima vrlo zanimljivi. Postavlja se pitanje zbog čega učenici imaju razvijeno zanimanje za vojnu povijest. Tijekom višegodišnjeg rada u nastavi provodio sam male ankete u kojima su učenici viših razreda osnovnih škola trebali odgovoriti na nekoliko pitanja. Učenicima petih razreda postavio sam pitanje na što ih asocira pojam „Rimsko Carstvo“? Odgovori su uglavnom bili rimski legionari, legija, Cezarova osvajanja i ono što je najzanimljivije Asterix i Obelix. Likove iz crtanog filma koji neprestano ratuju protiv rimske vojske, djeca su povezala s Rimskim Carstvom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije