VOJSKE SVIJETA

Kirasir oko 1635. godine

Workshop
Foto: Steam
1/2
21.10.2015.
u 19:42

Na ilustraciji je carski kirasir iz vremena Tridesetogodiš­njega rata (1618. - 1648.) koji djeluje s pištoljem okrenutim bočno kako iz komorice za potpaljivanje ne bi iscurio fini barutni prah.

Najraniji spomen metalne ploče na prsima kojom je vitez William de Barres pojačao svoju žičanu košulju dolazi nam iz 1225. godine. U tekstovima iz za­dnje trećine 12. stoljeća ta je ploča dobila i svoj naziv „cu­irie" koji je ostao u uporabi do sredine 14. stoljeća kada se susreću i nazivi „quriet" i „curace".

Gotovo je sigurno da naziv „cuirass", odnosno oklop, koji ih je naslijedio do polovice 15. stoljeća, ima svoj izvor u prethodno spo­menutim nazivima. Majstori oklopari krajem istoga sto­ljea nazivaju oklopne ploče na prsima i leđima konjanika kao „pair of cuirasses" (par oklopa) i drže ih jednom cjelinom. U prvoj trećini 16. stoljeća izumljen je pištolj na kolo koji je jednim hitcem mogao oboriti viteza oklo­pnika s konja. Vitezovi oklo­pnici započinju izgubljenu trku pojačavajući oklope za sebe i konje do razmjera da više nisu bili za nositi. Oni koji su još uvijek vjerovali u silinu udara kopljem poveća­vali su ga do veličine kada je postalo opasnije za njih same nego za protivnika. Vitezo­vi kopljanici izgubili su trku protiv konjanika naoružanih paljbenim oružjem u drugoj polovici 16. stoljeća. Odba­cuju se teško koplje i oklop za konja, a oklop za jahača pokriva tri četvrtine tijela kako bi se uštedjelo na težini i kako bi se mogla pojačati prsna ploča do te mjere da može izdržati pogodak pišto­lja s udaljenosti od oko deset ili arkebuze s udaljenosti od oko 50 koraka. Glavno nao­ružanje konjanika oklopnika, koji se u glavnim europskim vojskama nazivaju kirasirima (fr. i engl. cuirassiers, njem. Krassiere) u prvoj trećini 17. stoljeća nekoliko su pištolja i dugi ravni mač. Od druge polovice 17. stoljeća smanjuje se oklop konjanicima kirasi­rima do te mjere da zadržavaju samo prsni i leđni, ili samo prsni oklop. Vrhunac upora­be kirasira sedmogodišnji je rat (1756. - 1763.) u komu je Austrija podigla 18 pukovnija kirasira (50 posto ukupnoga konjaništva) i Prusija 12 pu­kovnija. U vrijeme Napoleo­novih ratova (1804. - 1815.) Francuzi imaju 12 pukovnija, a Austrijanci i Rusi po osam. U Francusko-pruskom ratu (1870. - 1871.) Francuzi ima­ju 11 i Prusi deset pukovnija. Pred Prvi svjetski rat (1914. - 1918.) ulašteni i bogato ukrašeni oklopi ostavljeni su kirasirskim pukovnijama samo za nošenje u svečanim prigodama. Francuzi su dugo zadržali naziv kirasira kojima i danas nazivaju svoje oklo­pne postrojbe.

Foto: Ninoslav Bandić

Na ilustraciji je carski kirasir iz vremena Tridesetogodiš­njega rata (1618. - 1648.) koji djeluje s pištoljem okrenutim bočno kako iz komorice za potpaljivanje ne bi iscurio fini barutni prah. Na sebi nosi vrlo jednostavan oklop koji pokriva tri četvrtine tijela i koji je bez nepotrebnih ukra­sa. Oklop je zaštićen od hrđa­nja i otuda mu tamna boja. Konj je snažnije tjelesne gra­de i bez ikakva oklopa. Danas se u muzejima mogu vidjeti slični kirasirski oklopi s udu­binom od pištoljske kugle u predjelu trbuha. To nije ukras iz borbe nego dokaz kupcu da njegov oklop može izdrža­ti probni hitac s udaljenosti od deset koraka. Znajući da u bliskoj borbi s malom vjerojatnosti mogu pištoljem probiti prsni oklop protivnika konja­nici naoružani paljbenim oružjem najčešće su ubijali konje kirasira gađajući ih u glavu. Tako oboreni kirasir postajao bi lakšom metom s kojom su i pješaci mogli izaći na kraj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije