Drugi svjetski rat

Vojske kakvi su bili partizani nije bilo

Vojske kakvi su bili partizani nije bilo
Foto: Vojna povijest
1/2
27.04.2012.
u 22:31

Živko Juzbašić preživio je bitke na Neretvi i Sutjesci, bio je direktor “Gavrilovića”, a i ministar bez fotelje u Vladi demokratskog jedinstva

Od Tita do Tuđmana, od partizanskog odreda do Vlade demokratskog jedinstva, u kratkim crtama možemo opisati život 87-godišnjeg Živka Juzbašića, bivšeg prvoborca s Banovine koji je sa Sedmom banijskom divizijom preživio bitke na Neretvi i Sutjesci, nosioca Partizanske spomenice te uglednog hrvatskog privrednika, političara i borca za ljudska prava, dugogodišnjeg direktora „Gavrilovića” i predsjednika općine Petrinja, kao i bivšeg ministra bez fotelje u Vladi RH te saborskog zastupnika.

Iako danas živi u Domu za starije i nemoćne osobe u Maksimiru i teško se kreće, Juzbašića politika nije umorila. I dan danas bavi se politikom, a najviše srpskim pitanjem u Hrvatskoj.

-Da se ponovo rodim, ništa ne bih promijenio, napravio bi sve isto. Ponosan sam na sve što sam učinio za bivšu Jugoslaviju i Hrvatsku - započeo je svoju bogatu i zanimljivu partizansku priču Živko Juzbašić. - Bio sam đak Petrinjske gimnazije i prvog razreda učiteljske škole koju sam s nepunih 16 godina, zbog propasti Jugoslavije, morao napustiti u mjesecu travnju 1941. i krenuo u partizane jer je došao fašizam na čelu s Hitlerom. Prije toga sam se već, kao đak petrinjske gimnazije, priključio lijevom pokretu i bio član omladinske organizacije partije, te bio SKOJ-evac - prisjećao se Juzbašić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije