Druga strana

"Vukovi s Vučijaka" o boju za "Koridor"

"Vukovi s Vučijaka" o boju za "Koridor"
Vojna povijest
06.03.2013.
u 12:54

Od samih početaka jedinicu su pratile glasine, najčešće da su paravojna postrojba. No uvijek su bili u sastavu regularne vojske, JNA i VRS-a

Jedinica za posebne namjene „Vukovi s Vučijaka“ ustrojena je na području Prnjavora. Zapovjednik Veljko Milanković rodom je iz malog sela Vučijaka otkuda su većinski porijeklom i ostali pripadnici. Milanković je u lipnju 1991. prošao specijalnu obuku u kampu Golubić kod Dragana Vasiljkovića te se kao instruktor vratio u BiH i stečeno znanje prenosio je na ljude koji su se dragovoljno okupljali u postrojbu. Od samih početaka jedinicu su pratile razne glasine, najčešće da su paravojna postrojba, no „Vukovi“ su uvijek bili u sastavu regularne vojske, isprva JNA, potom VRS-a. Ipak istina je da su uvijek imali visok stupanj autonomije u obuci vojnika, kao i u samom djelovanju. Tijekom 1991. kao mala postrojba aktivni su na području zapadne Slavonije (kod Okučana), no već tada su se taktičke ideje zapovjednika „Vukova“ poprilično razlikovale od doktrine ratovanja nadređenih iz JNA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije