Naslovnica

Waffen-SS kod Kurska i na rijetko viđenim fotografijama NARA-e

Novo izdanje Vojne povijesti je od 5. prosinca na svim kioscima
06. prosinca 2017. u 17:11 2 komentara 3154 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Kako navodi Mario Werhas u glavnoj temi ovog broja, sraz njemačkih oklopnika i sovjetskih tenkista u bitki na kurskoj izbočini tijekom srpnja 1943. svakako je jedna od presudnih bitaka na Istočnom bojištu, a definitivno i jedna od bitaka koja je odlučila konačni tijek Drugoga svjetskog rata.

Mi se pak u ovom broju ne bavimo općenito Bitkom za Kursk, nego jednim njezinim dijelom, a to je posebna uloga oklopništva Waffen-SS-a kod Kurska. Dakako, treba dati i opći okvir same bitke, ali je naglasak na WaffenSS-u, kako to i sam naslov sugerira.

Werhas naglašava da oklopništvo Waffen-SS-a nije razvilo neku svoju posebnu taktiku, nego je usvojilo provjerenu taktiku oklopništva vojske te je prilagodilo svom prepoznatljivom načinu borbe – beskompromisnoj predanosti ostvarenju zacrtanog cilja bez obzira na gubitke, ali su taktiku djelovanja borbenim skupinama časnici Waffen-SS-a doveli su do savršenstva.

Dakako, u oba dijela ove teme, uz ovom i siječanjskom broju, imate prilike vidjeti i prvorazredne fotografije iz same Bitke kod Kurska s oklopništvom Waffen SS-a na njima, koje sve dolaze iz Nacionalnog arhiva SAD-a.

To će svakako biti i posebna tema za jednu od idućih knjiga. Drago mi je naglasiti da magazin ima još jednog novog suradnika, Ivana Burazina, koji će se baviti aktualnim svjetskim ratnim žarištima, te će nas podsjećati na povijesti tih sukoba, ali će nas voditi i kroz sadašnjicu te analizirati što bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti. Tako je prvi tekst u ovom broju odmah o krizi u Libanonu, koja je jedna od najaktualnijih trenutačnih kriznih situacija u svijetu.

Ništa manje aktualan nije i naš stalni kolumnist Mirko Bilandžić koji ovaj put piše o mogućoj europskoj vojno-obrambenoj uniji.

U srednjem vijeku Hrvoje Spajić počinje zahvaćati Križarske ratove u sklopu serijala o Bliskom istoku kao vječnom žarištu. I Tomislav Šulj nam donosi još jednu ekskluzivnu priču još jednog stranog dragovoljca koji je došao pomoći napadnutoj Hrvatskoj. I još druge teme, do idućeg broja, za koji pripremamo nova iznenađenja!

  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Ja mislio pročitat članak. Kad ono REKLAMA

  • kbr:

    zašto u siječanjskom broju nema kronologije 1 svjetskog rata? nadam se da je neki izuzetak, da niste odustali od njega. pohvale na novom papiru.