DRUGI SVJETSKI RAT

Churchill: "Mogu vam ponuditi samo krv, znoj i suze!"

Churchill
Foto: Bundesarchiv
13.05.2015.
u 18:45

Rekao je parlamentu da će Velika Britanija voditi rat na moru, na zemlji i u zraku, svom svojom moći i svom snagom koju nam Bog može dati: voditi rat protiv čudovišne diktature nenadmašne u tamnim i žalosnim analima ljudskih zločina. To je naša politika

Na današnji dan 1940. godine kada je Winston Churchill postao premijer Velike Britanije, rekao je parlamentu da će Velika Britanija voditi rat na moru, na zemlji i u zraku, svom svojom moći i svom snagom koju nam Bog može dati: voditi rat protiv čudovišne diktature nenadmašne u tamnim i žalosnim analima ljudskih zločina. To je naša politika, prenosi History.com.

"Pobjeda, pobjeda pod svaku cijenu, pobjeda usprkos svom užasu; pobjeda, koliko god put bio dug i težak; jer bez pobjede ne možemo opstati", izjavio je Churchill. Istog je dana dobio informaciju da Velika Britanija treba 60 borbenih lovačkih eskadrila kako bi obranila svoje nebo od njemačkog napada; tada je imala samo 39.

Kroz nekoliko tjedana, konzervativni Churchill izjavio je da cijeli narod mora bezuvjetno pomoći Kraljevstvu. Churchill je na kraju i uspio. Velika Britanija se obranila od njemačkog "blitza" na London i ostale gradove, a Nijemci nikada nisu ušli u Veliku Britaniju, izuzev otoka Mann.

>>Deset stvari koje niste znali o britanskom premijeru Winstonu Churchillu

Komentara 3

OP
openheimer2
20:50 13.05.2015.

nisu ušli u njemačku zna se zašto jer hitler nije bio pomorac pa nije znao vozit brod hihihi

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:53 15.05.2015.

a ja mislio da je to rekao Todorić

ZG
zg223
08:08 14.05.2015.

da,ali je zato gadjao london sa raketama V-2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije