Naslovnica

Churchill: "Mogu vam ponuditi samo krv, znoj i suze!"

Rekao je parlamentu da će Velika Britanija voditi rat na moru, na zemlji i u zraku, svom svojom moći i svom snagom koju nam Bog može dati: voditi rat protiv čudovišne diktature nenadmašne u tamnim i žalosnim analima ljudskih zločina. To je naša politika
13. svibnja 2015. u 18:45 3 komentara 1555 prikaza
Churchill
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan 1940. godine kada je Winston Churchill postao premijer Velike Britanije, rekao je parlamentu da će Velika Britanija voditi rat na moru, na zemlji i u zraku, svom svojom moći i svom snagom koju nam Bog može dati: voditi rat protiv čudovišne diktature nenadmašne u tamnim i žalosnim analima ljudskih zločina. To je naša politika, prenosi History.com.

"Pobjeda, pobjeda pod svaku cijenu, pobjeda usprkos svom užasu; pobjeda, koliko god put bio dug i težak; jer bez pobjede ne možemo opstati", izjavio je Churchill. Istog je dana dobio informaciju da Velika Britanija treba 60 borbenih lovačkih eskadrila kako bi obranila svoje nebo od njemačkog napada; tada je imala samo 39.

Kroz nekoliko tjedana, konzervativni Churchill izjavio je da cijeli narod mora bezuvjetno pomoći Kraljevstvu. Churchill je na kraju i uspio. Velika Britanija se obranila od njemačkog "blitza" na London i ostale gradove, a Nijemci nikada nisu ušli u Veliku Britaniju, izuzev otoka Mann.

>>Deset stvari koje niste znali o britanskom premijeru Winstonu Churchillu

 • openheimer2:

  nisu ušli u njemačku zna se zašto jer hitler nije bio pomorac pa nije znao vozit brod hihihi

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  a ja mislio da je to rekao Todorić

 • zg223:

  da,ali je zato gadjao london sa raketama V-2