Naslovnica

Za 10 godina američki bombarderi neće moći probiti rusku protuzračnu obranu

Sjedinjene Američke Države i Rusija su jedine zemlje na svijetu koje posjeduju tzv. nuklearnu trijadu - nuklearne postrojbe na kopnu, na moru i u zraku.
10. ožujka 2017. u 12:00 11 komentara 10098 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

"Borbeni sustavi koji su postavljeni na američkim strateškim bombarderima neće moći 'zaobići' rusku protuzračnu obranu. Treba se modernizirati", izjavio je dopredsjednik skupine šefova združenog stožera Paul Selva, piše UAWire.

Tijekom govora u Kongresu, general je izjavio da je bombarder B-52 koji je oslonac američke strateške obrane, projektiran u 1950-im i 1960-im godinama, a krstareće rakete i bombe koje "nosi" dizajnirane su 1970. godine. "Mi znamo da su danas navedeni avioni spremni za borbu, ali ih ne možemo samo tako nastaviti koristiti. Za desetak godina, takvi borbeni sustavi neće moći 'probiti' rusku protuzračnu obranu te postoji vrlo snažan razlog da ih se zamijeni", izjavio je Selva.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su jedine zemlje na svijetu koje posjeduju tzv. nuklearnu trijadu - nuklearne postrojbe na kopnu, na moru i u zraku. Prethodna administracija koju je vodio Barack Obama, potvrdila je program modernizacije američke nuklearne trijade koja će trajati trideset godina te koštati oko bilijun dolara. Postoje planovi da se potroši 400 milijardi dolara na nadogradnje tijekom sljedećih desetak godina. Predsjednik Donald Trump obećao je da će proširiti američki nuklearni arsenal te "povijesno povećanje vojnog proračuna".

>>Potopljen prvi američki nosač aviona Langley

>>Rusija predstavila sustav protuzračne obrane "Tor"

Elipso

  • dusko_dugousko:

    to cemo da vidimo tek,dali mogu ili ne mogu !

  • josip.pivar11:

    Ovo je baš zaključak vojnog 'eksperta': on zna što će u to vrijeme imati Rusi a što Ameri. Bolji je od Vakule u prognozi vremena.

  • Rudolf_P:

    za B-52 nije potrebno niti se pribliziti ruskoj granici. On je pun kruz projektila sa dometom od 2500km. Ono bacanje bomba je stvar proslosti. To jos ide po bombardiranju nerazvijenih zemalja ali ne velesila.