Naslovnica

Zaboravu otet dio hrvatske povijesti

U više od 60 profila hidroaviona i helikoptera u boji može se pratiti razvitak zrakoplovne tehnike na prostoru bivše Jugoslavije tijekom sedam desetljeća, uz obilje podataka o njihovu bojanju i označavanju.
26. kolovoza 2016. u 22:07 0 komentara 3984 prikaza
HZ
Foto: Vojnapovijest.hr
Pogledajte galeriju 1/3

U knjizi je opisan nastanak pomorskog zrakoplovstva nakon završetka Prvog svjetskog rata i postupno stasanje pomorskog zrakoplovstva u godinama između dvaju ratova. Tada je pomorsko zrakoplovst vo još uvijek tražilo svoj put i lutalo u razvojnim koncepcijama. No to je bilo i vrijeme nastanka domaće (jugoslavenske) zrakoplovne industrije koja je, iako skromna u usporedbi s razvijenim industrijama velikih zemalja, stvorila više tipova hidroaviona od kojih neki nisu zaostajali ni za suvremenim konstrukcijama razvijenijih i puno bogatijih zemalja. Usprkos tome razvojni put domaćih konstrukcija bio je težak i spor pa je Zapovjedništvo Mornarice moralo tražiti izlaz u uvozu stranih tipova ratnih i školskih hidroaviona. I dok su se neki tipovi pokazali vrlo uspješnim (npr. Dornier Do J Wal), druge je tipove pratila (kao što je Dornier Do D) loša reputacija još od uvođenja u naoružanje pa sve do njihova umirovljenja niz godina kasnije. Knjiga obiluje opisima borbenih hidroaviona, prikazani su školski tipovi i opisano je djelovanje pomorskog zrakoplovstva u Travanjskom ratu. Poseban dio posvećen je eskadrili pomorskog zrakoplo vstva koja je tijekom 1941/42. djelovala u sklopu RAF-a na Bliskom istoku (Abukir), kao i partizanskom hidroavionu tipa Fleet koji je kao svojevrstan kuriozitet obilježio dio naše ratne povijesti.

Knjiga HZ | Autor : Vojnapovijest.hr Foto: Vojnapovijest.hr

Na koncu, vrlo iscrpno opisano je poslijeratno naoružanje zrakoplovnim materija lom kao i djelovanje zrakoplovnih jedinica socijalističke Jugoslavije, čiji je zadatak bio ob rana i nadzor Jadranskog mora unutar granica teritorijalnih voda. Ovo posljednje poglavlje završava početkom devedesetih godina prošlog stoljeća opisom djelovanja zadnjih akcija protupodmorničkih i drugih helikoptera nad Jadranom prije konačnog raspada Jugoslavije. Posebno vrijedan dio ove knjige predstavlja velik broj do sada neobjavljenih fotografija koje svjedoče o vrlo intenzivnom i dinamičnom razvitku pomorskog zrakoplovstva na Jadranu.

Knjiga HZ | Autor : Vojnapovijest.hr Foto: Vojnapovijest.hr

U više od 60 profila hidroaviona i helikoptera u boji može se pratiti razvitak zrakoplovne tehnike na prostoru bivše Jugoslavije tijekom sedam desetljeća, uz obilje podataka o njihovu bojanju i označavanju. I nakraju brojni prilozi u obliku tablica i popisa dodatno pridonose cjelovitosti materijala predstavljenih u knjizi. Knjiga je velikog formata i tvrdog uveza, ima više od 400 stranica i gotovo 400 ilustracija. Usto je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.