NOVO IZDANJE VP MAGAZINA

Zapadna pomoć za Titovu mornaricu

JRM
Foto: M. Micevski
04.10.2014.
u 15:09

Reorganizacija JNA posebno je zahvatila mornaricu, dolaze novi brodovi iz domaćih brodogradilišta, a djelomice iz Vojne pomoći

Pravo iznenađenje došlo je 18. ožujka 1948. godine, kada je šef sovjetskih vojnih savjetnika, general Obarskov, obavijestio jugoslavenski vojno- politički vrh da je dobio depešu od ministra narodne obrane SSSRa Bulganjina, s naređenjem sovjetskog vrha da vojni savjetnici Crvene armije koji su “okruženi negostoljubivošću i neprijateljstvom” napuste odmah Jugoslaviju. Slijedio je niz političkih događaja, izvan očiju, čak i najužih rukovodstava. Veze sa SSSR-om i satelitima nepovratno su se kidale u vremenu između odlaska sovjetskih savjetnika i Rezolucije Informbiroa, koja je objavljena 28. lipnja 1948. godine. Još početkom 1948. godine, dakle prije sukoba sa Sovjetima (naređenjem od 30. prosinca 1947.) naređene su velike organizacijske promene. Ova reorganizacija vezana je za mogućnost agresije sa Zapada, i to na pravcima iz Italije i Austrije, a potom i Grčke. Također je očekivan i pomorski desant na Jadranu. U skladu s ovim planom predviđena je reorganizacija efektiva i početno grupiranje snaga u odnosu na očekivani sukob na tim pravcima. Međutim, tijekom izvršenja planirane reorganizacije došlo je do prekida odnosa sa Sovjetskim Savezom, povlačenja njihovih savjetnika iz Jugoslavenske armije (JA), pogoršanja odnosa s ostalim zemljama „narodne demokracije“, prije svega Albanijom, čija je vojska bila uključena u proces reorganizacije zajedno s JA. Situaciju je dodatno pogoršavala činjenica da su sovjetski savjetnici imali mogućnost upoznati strukturu, raspored i druge dijelove ratnih planova, pa tako i novu organizaciju. Zbog toga je jugoslavenski Generalštab već 14. svibnja 1948. izdao naredbu da se kompletno prenumeriraju svi sastavi, od armija do samostalnih bataljuna, te izmjene brojevi vojnih pošta koje su skrivale prave forma cijske nazive. Na taj je način trebalootežati identifikacije jedinica i praćenje kretanja i stanja vojnih efektiva JA.

U skladu s ovom situacijom, i u Ratnoj mornarici izvršena je te godine reorganizacija. Formirane su tri potčinjeni Zapovjendištvu JRM-a. U obalskoj obrani bili su formirani utvrđeni odsjeci, posebno na nekim otocima. Na Visu je to bilo najkarakterističnije, gdje je formiran 12. utvrđeni odsjek. Formirano je i osam pukova mornaričkog pješaštva koji se već 1949. preformiraju u bataljune, da bi se odmah zatim u sljedećoj sezoni formirale dvije brigade mornaričko-desantnog pješaštva (466., 472.). U mornarici su sve ove promjene mahom ostavljale plovne jedinice po strani jer nije bilo novih brodova za formiranje novih jedinica, pa nije ni moglo biti većeg reorganiziranja. Tek kasnije, 1951.-1952., uvođenjem novih brodova, širi se plovna struktura jedinica JRM-a.

Sve o ovim i drugim temama pročitajte u novom, 43. broju VP-a, magazina za vojnu povijest, koji je od 6. listopada na kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 1

Avatar jigaboo
jigaboo
17:01 04.10.2014.

Zapadna pomoć za Titovu mornaricu....valjda treba "Zapadna pomoć Titovoj mornarici", ahahaa a dje si ti doktore foktoriro majke ti. ajde napisi poslije ovoga clanak o pavelicevoj mornarici na jadranu I pomoci talijana istoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije