Drugi svjetski rat, Svijet

Zapadno bojište iz Drugog svjetskog rata

Zapadno bojište iz  Drugog svjetskog rata
Vojna povijest
03.10.2011.
u 17:34

Reportaža s mjesta na kojima je oružjem oblikovana sudbina suvremene Europe

Stara su bojišta mjesta na kojima ljudi imaju priliku doživjeti povijest na izravan i intenzivan način. Ništa ne može fokusirati vaše znanje o nekoj bitci kao spoznaja da stojite na tlu na kojemu se dogodila. Samo prolazak područjem određene vojne operacije nagradit će vas razumijevanjem terena kakvo nećete naći ni u jednoj knjizi. A tu je i osjećaj zadovoljstva što se najzad nalazite na bojištu o kojemu ste toliko čitali. Nas četvorica entuzijasta odlučili smo krenuti na Zapad i uživo vidjeti neka od mjesta na kojima je u posljednjih stotinjak godina oružjem oblikovana sudbina našega kontinenta.

Na putu koji je trajao osam dana i šest tisuća kilometara proputovali smo sjevernu Francusku, Belgiju, Luksemburg i jug Nizozemske. Ova reportaža posvećena je mjestima vezanima za Drugi svjetski rat, a koja su na nas ostavila najdublji dojam.

Prvi svjetski rat koštao je Francusku milijun i tristo tisuća mrtvih. Strah od sličnoga krvoprolića, kao i pogrješan zaključak da će i u sljedećem ratu dominirati topnička vatra i ukopani položaji, proizveli su Maginot liniju. Taj obrambeni pojas protezao se uz njemačku i talijansku granicu, iako se za položaje prema Italiji često koristi poseban naziv Alpska linija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije