NA DANAŠNJI DAN

Zapaljen Rim; počeo trogodišnji Španjolski rat

Rim gori
Foto: metal-gaia.com
18.07.2014.
u 11:45

Kelti uz lijevi pritok Tibera pobijedili Rimljane i Latine te zauzeli nebranjeni Rim; s bogatim plijenom vraćaju se na sjever Apeninskog poluotoka

387. g. pr. Kr. – RIMSKA REPUBLIKA: Kelti uz lijevi pritok Tibera pobijedili Rimljane i Latine te zauzeli nebranjeni Rim; s bogatim plijenom vraćaju se na sjever Apeninskog poluotoka, a Rim je počeo graditi zidine te je do 280. g. pr. Kr. u ratovima s Keltima i Etruščanima učvrstio vlast u cijeloj današnjoj Italiji.

64. – RIMSKO CARSTVO: Vjerojatno prema naredbi cara Nerona u noći na 19. srpnja Rim je zahvatio razoran požar što je car iskoristio u obračunu s kršćanima (prvi poznati progon i likvidacija kršćana).

1936. – ŠPANJOLSKA: Vojnim prevratom generala Franca protiv republikanske vlade počeo trogodišnji Španjolski građanski rat.

1946. – JUGOSLAVIJA: Pariška mirovna konferencija predložila da Trst s okolicom bude slobodno područje pod nadzorom UN-a i u realnoj uniji s Jugoslavijom, ali prijedlog nije prihvaćen.

1991. – JUGOSLAVIJA: Predsjedništvo države prihvatilo zaključak da se sve jedinice JNA u tri mjeseca trebaju povući iz samostalne Slovenije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije