Naslovnica

Započela krvava bitka za El Alamein

Rommelov Afrički korpus tada se nalazio u Egiptu, u El Alameinu, samo stotinjak kilometara zapadno od britanske mornaričke baze u Aleksandriji.
01. srpnja 2016. u 14:25 2 komentara 2661 prikaza
El Alamein
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan 1942. godine, zaustavljen je feldmaršal Erwin Rommel u bitki za kontrolu Sjeverne Afrike, piše History.

Britanci su već u lipnju natjerali Nijemce da se povuku na obrambene položaje u Libiji.

Rommel je odbacivao tenkovske i zračne napade te je nanosio velike gubitke britanskim oklopnim divizijama te je svojim tenkovima natjerao Britance u povlačenje. Britanci su se tako brzo povlačili da su ostavili velike količine zaliha koje su itekako pomogle Nijemcima. Rommel je s većinom zarobljenih tenkova natjerao Britance u bijeg prema Egiptu.

Rommelov Afrički korpus tada se nalazio u Egiptu, u El Alameinu, samo stotinjak kilometara zapadno od britanske mornaričke baze u Aleksandriji.

Nakon što su Talijani poraženi u Sjevernoj Africi, stigao je Rommel te porazio Britance. Talijani su nakon toga ipak bili na pobjedničkoj strani, boreći se rame uz rame s Rommelovim Afričkim korpusom. Mussolini je naravno htio sudjelovati u dijeljenju ratnog plijena, a Hitler je htio pripojiti Egipt svome carstvu - Trećem Reichu. Ali to ipak nije bio kraj Saveznika. Uz stalnu dostavu američkih zaliha, britanski general Claude Auchinleck reorganizirao je svoje vojnike - Britance, Indijce i Novozelanđane te se borio protiv Rommela. Auchinleck je u konačnici onemogućio pripajanje Egipta Trećem Reichu. Od tog trenutka, Rommel je prešao u defenzivu te je ova bitka bila jedna od najvećih prekretnica u Drugome svjetskom ratu. Tko zna što bi se dogodilo da je Rommel osvojio Egipat? Možda bi se spojio sa svojim saveznicima kod Staljingrada. 

>>Erwin Rommel - činjenice protiv mitova

>>Erwin Rommel došao u Afriku spasiti Talijane

  • Avatar stinkyink
    stinkyink:

    ahahaaa koja bolest u glavi, ahahaaa u zadnjih 10 dana 99.9% clanaka bilo o nacistima I usrasama. cak I odje, pa zar nije mogla biti slika engleza nego nacista, ahahaaaaa bolest do zla boga bolest.

  • Avatar stinkyink
    stinkyink:

    naslov "bitka za el alamein" a ni jedna rijec o britancima kanadjanima australcima, ahahaaa pa onda treba naslov nacisti u el alameinu.