NA DANAŠNJI DAN

Započela krvava bitka za El Alamein

El Alamein
Bundesarchiv
01.07.2016.
u 14:25

Rommelov Afrički korpus tada se nalazio u Egiptu, u El Alameinu, samo stotinjak kilometara zapadno od britanske mornaričke baze u Aleksandriji.

Na današnji dan 1942. godine, zaustavljen je feldmaršal Erwin Rommel u bitki za kontrolu Sjeverne Afrike, piše History.

Britanci su već u lipnju natjerali Nijemce da se povuku na obrambene položaje u Libiji.

Rommel je odbacivao tenkovske i zračne napade te je nanosio velike gubitke britanskim oklopnim divizijama te je svojim tenkovima natjerao Britance u povlačenje. Britanci su se tako brzo povlačili da su ostavili velike količine zaliha koje su itekako pomogle Nijemcima. Rommel je s većinom zarobljenih tenkova natjerao Britance u bijeg prema Egiptu.

Rommelov Afrički korpus tada se nalazio u Egiptu, u El Alameinu, samo stotinjak kilometara zapadno od britanske mornaričke baze u Aleksandriji.

Nakon što su Talijani poraženi u Sjevernoj Africi, stigao je Rommel te porazio Britance. Talijani su nakon toga ipak bili na pobjedničkoj strani, boreći se rame uz rame s Rommelovim Afričkim korpusom. Mussolini je naravno htio sudjelovati u dijeljenju ratnog plijena, a Hitler je htio pripojiti Egipt svome carstvu - Trećem Reichu. Ali to ipak nije bio kraj Saveznika. Uz stalnu dostavu američkih zaliha, britanski general Claude Auchinleck reorganizirao je svoje vojnike - Britance, Indijce i Novozelanđane te se borio protiv Rommela. Auchinleck je u konačnici onemogućio pripajanje Egipta Trećem Reichu. Od tog trenutka, Rommel je prešao u defenzivu te je ova bitka bila jedna od najvećih prekretnica u Drugome svjetskom ratu. Tko zna što bi se dogodilo da je Rommel osvojio Egipat? Možda bi se spojio sa svojim saveznicima kod Staljingrada. 

>>Erwin Rommel - činjenice protiv mitova

>>Erwin Rommel došao u Afriku spasiti Talijane

Komentara 2

DU
Deleted user
17:31 04.07.2016.

ahahaaa koja bolest u glavi, ahahaaa u zadnjih 10 dana 99.9% clanaka bilo o nacistima I usrasama. cak I odje, pa zar nije mogla biti slika engleza nego nacista, ahahaaaaa bolest do zla boga bolest.

DU
Deleted user
17:33 04.07.2016.

naslov "bitka za el alamein" a ni jedna rijec o britancima kanadjanima australcima, ahahaaa pa onda treba naslov nacisti u el alameinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije