UVODNIK NOVOG BROJA

Zašto bi Europskoj uniji trebala zajednička vojska?

Vojska
Wikimedia CC
03.10.2016.
u 09:28

Svakako je zanimljivo u nastavku pročitati kako su Nizozemci služili Nijemcima za okupacije u Drugome svjetskom ratu.

Nedavno je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovio već raniji zahtjev kako je „vrijeme da Europska unija stvori vlastitu vojsku“. No zašto bi je trebala imati? I zašto takav prijedlog? Što zapravo europski čelnici žele? Na sva ta pitanja opširan je odgovor dao naš redovni kolumnist prof. dr. sc. Mirko Bilandžić koji je u kolumni u ovome broju detaljno opisao s kakvim se sve sigurnosnim i drugim problemima suočava Europska unija, pa kao odgovor na njih, između ostaloga, stalno u zraku stoji ideja o osnivanju zajedničke vojske, koja inače nije nova. Jer kako podsjeća Bilandžić, ideja Jeana-Claudea Junckera na stanoviti je način proširena konkretizacija ideje stare gotovo dva desetljeća te napominje: „Na samitu EU-a u Helsinkiju u prosincu 1999. razvijena je ideja o apsorpciji tadašnje Zapadnoeuropske unije (Western European Union) i stvaranju snaga za brzo djelovanje u mirovnim operacijama i regionalnim kriznim situacijama. Na takvu evoluciju europskih sigurnosnih aranžmana SAD nije gledao s odobravanjem.“ možete prvi put na jednom mjestu čitati o svim akcijama njemačkog ratnog zrakoplovstva protiv Titovih partizana na području NDH, i to u ovom broju prvi dio, do kapitulacije Italije, a u idućem broju slijedi nastavak.

Svakako je zanimljivo u nastavku pročitati kako su Nizozemci služili Nijemcima za okupacije u Drugome svjetskom ratu. I onda dolazimo do partizanskih oružanih snaga, gdje Krunoslav Mikulan daje kratki pregled njihovih odora i znakovlja, što je uvertira u knjigu koja uskoro izlazi iz tiska. Svakako će vas zaokupirati i tekst Tomislava Šulja o značaju Zračne luke Zemunik za JNA do Sarajevskog primirja, također manje poznata tema. Tomislav Aralica nas je pak „počastio“ pričom o pištoljima zagrebačkih majstora iz 18. stoljeća. A ne trebam posebno naglašavati novi rudnik informacija iz pera Danijela Tatića u nastavku kronologije Prvoga svjetskog rata. Uz još niz drugih tema, sve skupa, nadam se, opet itekako zanimljivo da VP ne pustite tako brzo iz ruku.

Komentara 3

SA
sampras
19:07 03.10.2016.

da Juncker :p inače su zanimljive kolumne na početku VPa ali Juncker ahahaha i analize njegovih bizarnih proljeva, ne hvala.

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
10:18 03.10.2016.

Vojska ne treba nikome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije