SUVREMENO RATOVANJE

Zašto je F-35 laka meta za ruske "Flankere"?

SU35
Foto: Alex Beltyukov via Wikimedia Commons
13.10.2014.
u 02:38

Napravljen da bude najbolji lovački "avion-ubojica" svih vremena, F-35 je postao lovina.

Američki borbeni avion F-35 trenutačno je jedna od slabijih točaka zapadnih zračnih snaga. Avioni iz obitelji modela Su-30 imaju bolje naoružanje i kvalitetniji dizajn.

Napravljen da bude najbolji lovački "avion-ubojica" svih vremena, F-35 je postao lovina. U svakom scenariju, kada je u ratnim igrama bio dvoboj između aviona F-35 i  Su-30, ruski je avion odnio pobjedu. Američki najnoviji "nevidljivi" avion, koji košta oko 190 milijuna dolara po komadu, toliko je kompliciran i loše dizajniran da je njegov negativan ishod u borbi protiv „Sukhoia“ već unaprijed određen, prenosi portal Russia&India Report.

Njegova kratka i debela krila (koja mu ograničavaju manevarske sposobnosti), velik spremnik za gorivo (koji ga čini manje aerodinamičnijim) i jako vruć motor (kojega svaki malo bolji radar može identificirati) samo su neki od velikih propusta koji bi se mogli pokazati u slučaju borbe.

Uz više od 600 "Flankera" („Sukhoi-27“ i kasnije verzije, kao što su Su-30, Su-34 i Su-35 „Super Flanker“), sudbina aviona pete generacije F-35 izgleda jako crno. Eksperti zrakoplovstva širom svijeta govore da će američki najskuplji lovački razvojni program, (određen na 1 500 milijardi dolara) biti običan trening za "Flankere".

"To je puran", izjavio je inženjer zrakoplovstva Pierre Sprey u intervjuu za nizozemsku televiziju. Samo je nekoliko ljudi kvalificirano pričati o borbenim lovcima kao što je on. Sprey je i član dizajnerskog tima za avione F-16 „Falcon" i A-10 „Warthog", koji su najuspješniji u američkom zrakoplovstvu.

"F-35 je previše težak i spor da bi bio uspješan lovac. Ako se ikad sukobimo s neprijateljem koji ima ozbiljno zrakoplovstvo, bit ćemo u velikim problemima", složio se Winslow T. Wheeler, direktor američkog "Straus" projekta vojne reforme.

Srećom, Sjedinjene Američke Države dosad nisu imale ozbiljnog protivnika na nebu ratom izmorenog Iraka, male Libije i slabog Afganistana. No sreća se može lako okrenuti. Ako se ikada sukobe sa zračnim snagama Rusije, Kine ili Indije, ishod neće biti tako jednostran. Službeno, indijsko zrakoplovstvo pobjedilo je američke lovce četvrte generacije sa svojim mlažnjacima treće i četvrte generacije.

Najveći problem aviona F-35 jest u tome što se američki dizajneri "izvlače" na to što je avion "nevidljiv" i na radar dalekog dometa kako bi kompenzirali lošu brzinu i okretnost. Ali "stealth" više nije ono što je nekada bio; „stealth“ nije nevidljivi plašt.

Da bi stvar postala još gora po Amerikance, ruski odlični radari nadograđuju se, piše portal Defenseindustrydaily.com. "U međuvremenu, najnapredniji ruski radari postavljeni su na napredne ruske raketne sustave zemlja-zrak i infracrvene sustave (IRST) na naprednim ruskim i europskim lovcima. Tako povećavaju domet svog radara protiv svojih "stealth" neprijatelja. Međutim, nikada ne postoji samo jedan radar u ratu. Avion ne može biti 'stealth' za sve radare, uvijek će biti radara koji će ga osvjetljivati sa zemlje ili gledati odozgora - svi će ga moći vidjeti", izjavio je Sprey.

*Flanker - kodno ime NATO-a za avion „Sukhoi-27“ (postoje različite verzije „Flankera“, primjerice "Flanker-C" je Su-30)

Komentara 68

SU
supermarko
21:57 13.10.2014.

nije dizajner nego inženjer, nije dizjanerski tim nego inženejrski tim, nije avion dizajniran nego projektiran, i nije dizajn aviona nego konstrukcija aviona. u engleskom design koriste za sve ovo kaj sam nabrojal ali u hrvatskom jeziku riječ dizajn ima užee značenje. dizajne u hrvatskom jeziku znači disciplinu koja se bavi obikovanjem premeta kako bi poboljšali vizuali identitet i uporabljivost predmeta u odnosu na ljudske potrebe. avion i ostale inženejrske tvorevine su tu da zadovlje samo svoje utilitarne svrhe i kod njihovog projektiranaj se ne mari na oblikovanje i likovnu ljepotu, kod njih je bitno da beskomprmisno služe svrsi. dajte naučite malo o materiji o kojoj pišete i nakon koje se potpisujete kao novinari.

Avatar CptRinas
CptRinas
08:57 14.10.2014.

Kaze nadobudni Amer Rusu: "Je li nesretnice, kako vi polijecete sa nosaca kad nemate parni katapult?" Rus ga pogleda preko case votke i kaze: "Jednostavno...damo gas..." SAmo treba imati na umu da je svaki razvojni projekat krava muzara za raznorazne institute, firme...a 1700mlrd USD nije krava muzara, nego slonica muzara.

T1
t12matija
22:31 13.10.2014.

dok se ne sukobe dva ravnopravna protivnika....ovo sve je ravno spekuliranju...ne znamo i tocka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije