Naslovnica

Zašto ponovno o Planinskoj satniji “Velebit”?

U ovom broju časopisa ponovno imamo priču o Planinskoj satniji „Velebit“, i to iz dva razloga. Jedan je da uskoro o njoj izlazi velika monografija na hrvatskom i engleskom jeziku, a drugi je razlog specifična priča jednog njezinog pripadnika, a danas ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, koji je svoju ratnu priču upotpunio s fotografijama koje je tijekom rata snimio na Velebitu.
01. veljače 2017. u 18:27 0 komentara 2619 prikaza
Velebit
Foto: Arhiva PS Velebit

Kako smo već objavili prije gotovo tri godine, i kako u ovom broju ponovno podsjeća Tomislav Šulj, tijekom Domovinskog rata u sastavu hrvatskih oružanih snaga djelovale su brojne postrojbe za koje možemo ustvrditi da su imale određenih posebnosti, zbog njihove namjene ili neke druge posebne karakteristike. Jedna od takvih postrojbi bila je Planinska satnija „Velebit“ koju je zbog svojih specijalnosti teško usporediti s ijednom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak o njoj hrvatska javnost jako malo zna. Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, ljude raznih sklonosti i profesija da se uključe u obranu domovine. Isto tako, pritom ciljano se aktivirajući u onome u čemu su najbolji, u Planinsku satniju „Velebit“ organizirali su se civili koji su bili vrhunski alpinisti, speleolozi i gorski spašavatelji. U svom su sastavu imali 16 pripadnika koji su se penjali na Himalaju, a devetorica su bili članovi ekspedicije na najviši vrh svijeta – Mount Everest. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od jeseni 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali. U ovom broju časopisa ponovno imamo priču o Planinskoj satniji „Velebit“, i to iz dva razloga. Jedan je da uskoro o njoj izlazi velika monografija na hrvatskom i engleskom jeziku, a drugi je razlog specifična priča jednog njezinog pripadnika, a danas ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, koji je svoju ratnu priču upotpunio s fotografijama koje je tijekom rata snimio na Velebitu. Važno je napomenuti podatak kako je od 98 pripadnika postrojbe iz 1991. godine, njih 51 imalo visoko obrazovanje, nekoliko ih je bilo pred magisterijem ili doktoratom, a dio pripadnika bili su studenti. Sve ovo ukazuje na veliku specifičnost ove postrojbe, i zato je od velike važnosti da knjiga izađe i na engleskom jeziku. Tim više što se malo, premalo naših izdanja objavljuje na engleskom, pa i svijet o nama ne zna prave činjenice, nego vladaju stereotipima ili podvalama koje i danas podvaljuje poražena strana u ratu, odnosno srpska propaganda.

Novo izdanje Vojne Povijesti čitajte od 4. veljače na svim kioscima!

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.