Naslovnica

Završila najveća tenkovska bitka u povijesti

Nakon šest dana krvave bitke blizu mjesta Prokhorovke, južno od Kurska, njemački je feldmaršal Gunther Von Kluge opozvao napad i ofenzivu, te su do 23. srpnja Sovjeti potisnuli Nijemce na njihove početne položaje.
13. srpnja 2016. u 07:04 9 komentara 6488 prikaza
Kursk
Foto: Bundesarchiv
Pogledajte galeriju 1/4

Na današnji dan 1943. godine, završila je bitka za Kursk; bitka u kojoj je sudjelovalo oko 6 000 tenkova, dva milijuna vojnika te 5 000 zrakoplova, piše History.

Sovjeti su odbili njemačku ofenzivu uz velike gubitke. Početkom srpnja, zaraćene su strane postavile velik broj svojih snaga blizu grada Kurska u zapadnom dijelu Rusije, džepu širokom 250 kilometara koji je bio izbočen oko 160 kilometara u njemačkom okupiranom području.

Kursk | Autor : Bundesarchiv Foto: Bundesarchiv

Kursk | Autor : ww2today.com Foto: ww2today.com

Njemački je napad započeo 5. srpnja na jugu i sjeveru. Sudjelovalo je 38 divizija od kojih je skoro pola bilo oklopljeno. Međutim, Sovjeti su imali bolje tenkove i zračnu potporu nego u prošlim bitkama, a sovjetskom protuoklopno topništvo uništilo je oko 40 posto njemačkog oklopa - uključujući i nove tenkove "Tigar". Nakon šest dana krvave bitke blizu mjesta Prokhorovke, južno od Kurska, njemački je feldmaršal Gunther Von Kluge opozvao napad i ofenzivu, te su do 23. srpnja Sovjeti potisnuli Nijemce na njihove početne položaje.

Kursk | Autor : Bundesarchiv Foto: Bundesarchiv

Početkom kolovoza, Sovjeti su započeli s velikom ofenzivom oko izbočine Kursk, a kroz sljedećih nekoliko tjedana Nijemci su bili u povlačenju na cijelom Istočnom bojištu.

>>[VIDEO] Sovjetska oluja - Bitka za Kursk

>>Bitke za Ržev

 • galus92:

  Nije bilo tako jednostavno, kako tu piše! Poslije prve faze bitke i li u predahu, kad su se morale preustrojiti snage za nastavak bitke, pokupiti sa bojišta uništena i pokvarena bojna tehnika, popuniti zalihe, itd, Njemački zapovjednik von Manstein kovao ... prikaži još! je planove za konačni slom ruske izbočine koju su Nijemci napadali oklopnim klinovima sa sjevera i od juga, da bi probili rusku obranu i spojili snage i tako u potpunosti opkolili ruske snage! Kao vrstan strateg i vojskovođa, uočio je neke slabosti ruske obrane i planirao ih je iskoristiti u nastavku operacija! Ali sad se je opet umješao"genijalni Hitler" i Mansteinov plan je propao! Naime, na Siciliji su se u to vrijeme iskrcali zapadni saveznici i Hitler je želeći ih spriječiti, da sa Sicilije prodru na jug Italije, sa kurskog je fronta ekspresno povukao cijeli oklopni SS korpus tj. najbolje jedinice koje su vodilre ofenzivu na Kursk! To je bilo presudno za nastavak operacija i one su morale biti prekinute i sad nastaje ona situacija koju spominje ovaj članak! Nijemci su se tako oslabljeni bili prisiljeni povlačiti se na cijelom dijelu tog fronta! Treba napomenuti, da su Rusi u tim bitkama imali strahovite gubitke i to u omjeru 10 prema jedan u odnosu na Nijemce! Pitanje je, kako bi bitka završila, da Hitler nije odlučio, tako kako jest!

 • Snowman:

  covijek poznaje povijest. Cestitam

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Nadopuna, Britanci su raazbili kod Enigme i dali su Rusima operativni raaspored jedinica i nagovijestili su napad (posle žetve) na kurdsku izbočinu.