NA DANAŠNJI DAN

Završila najveća tenkovska bitka u povijesti

Kursk
Foto: Bundesarchiv
1/4
13.07.2016.
u 07:04

Nakon šest dana krvave bitke blizu mjesta Prokhorovke, južno od Kurska, njemački je feldmaršal Gunther Von Kluge opozvao napad i ofenzivu, te su do 23. srpnja Sovjeti potisnuli Nijemce na njihove početne položaje.

Na današnji dan 1943. godine, završila je bitka za Kursk; bitka u kojoj je sudjelovalo oko 6 000 tenkova, dva milijuna vojnika te 5 000 zrakoplova, piše History.

Sovjeti su odbili njemačku ofenzivu uz velike gubitke. Početkom srpnja, zaraćene su strane postavile velik broj svojih snaga blizu grada Kurska u zapadnom dijelu Rusije, džepu širokom 250 kilometara koji je bio izbočen oko 160 kilometara u njemačkom okupiranom području.

Foto: Bundesarchiv

Foto: ww2today.com

Njemački je napad započeo 5. srpnja na jugu i sjeveru. Sudjelovalo je 38 divizija od kojih je skoro pola bilo oklopljeno. Međutim, Sovjeti su imali bolje tenkove i zračnu potporu nego u prošlim bitkama, a sovjetskom protuoklopno topništvo uništilo je oko 40 posto njemačkog oklopa - uključujući i nove tenkove "Tigar". Nakon šest dana krvave bitke blizu mjesta Prokhorovke, južno od Kurska, njemački je feldmaršal Gunther Von Kluge opozvao napad i ofenzivu, te su do 23. srpnja Sovjeti potisnuli Nijemce na njihove početne položaje.

Foto: Bundesarchiv

Početkom kolovoza, Sovjeti su započeli s velikom ofenzivom oko izbočine Kursk, a kroz sljedećih nekoliko tjedana Nijemci su bili u povlačenju na cijelom Istočnom bojištu.

>>[VIDEO] Sovjetska oluja - Bitka za Kursk

>>Bitke za Ržev

Komentara 9

GA
galus92
10:01 13.07.2016.

Nije bilo tako jednostavno, kako tu piše! Poslije prve faze bitke i li u predahu, kad su se morale preustrojiti snage za nastavak bitke, pokupiti sa bojišta uništena i pokvarena bojna tehnika, popuniti zalihe, itd, Njemački zapovjednik von Manstein kovao je planove za konačni slom ruske izbočine koju su Nijemci napadali oklopnim klinovima sa sjevera i od juga, da bi probili rusku obranu i spojili snage i tako u potpunosti opkolili ruske snage! Kao vrstan strateg i vojskovođa, uočio je neke slabosti ruske obrane i planirao ih je iskoristiti u nastavku operacija! Ali sad se je opet umješao"genijalni Hitler" i Mansteinov plan je propao! Naime, na Siciliji su se u to vrijeme iskrcali zapadni saveznici i Hitler je želeći ih spriječiti, da sa Sicilije prodru na jug Italije, sa kurskog je fronta ekspresno povukao cijeli oklopni SS korpus tj. najbolje jedinice koje su vodilre ofenzivu na Kursk! To je bilo presudno za nastavak operacija i one su morale biti prekinute i sad nastaje ona situacija koju spominje ovaj članak! Nijemci su se tako oslabljeni bili prisiljeni povlačiti se na cijelom dijelu tog fronta! Treba napomenuti, da su Rusi u tim bitkama imali strahovite gubitke i to u omjeru 10 prema jedan u odnosu na Nijemce! Pitanje je, kako bi bitka završila, da Hitler nije odlučio, tako kako jest!

SN
Snowman
14:57 16.07.2016.

covijek poznaje povijest. Cestitam

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:39 16.07.2016.

Nadopuna, Britanci su raazbili kod Enigme i dali su Rusima operativni raaspored jedinica i nagovijestili su napad (posle žetve) na kurdsku izbočinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije