FELJTON

Znakovlje Oružanih snaga Republike Hrvatske 1995. godine

Hrvatska vojska
Wikimedia CC
13.06.2016.
u 15:20

U nastavku uvođenje sustava oznaka ovlaštenja, završene izobrazbe, specijalnosti, vještina, visokih vojnih dužnosti te uvođenje oznaka pripadnosti određenoj postrojbi ili radnom mjestu

Nastavak feljtona o odoroslovlju hrvatskih oružanih formacija donosi uvođenje sustava oznaka ovlaštenja, završene izobrazbe, specijalnosti, vještina, visokih vojnih dužnosti i sl. te uvođenje oznaka pripadnosti određenoj postrojbi ili radnom mjestu. Odoroslovlje koje slijedi vezano je uz prethodni dio feljtona čiji je meritum bio standardizacija službenih odora krajem 1994. odnosno početkom 1995. godine. Sa standardizacijom odora počinje sustavno korištenje prsnoga znakovlja, iako se dio oznaka javlja i ranije. Ranije je naglašeno kako postoje oznake pripadnosti OS-u RH, oznake pripadnosti grani unutar Oružanih snaga i oznake činova, no ono što nedostaje, a što je praksa u svjetskim vojskama, jesu oznake struka, radnih mjesta, dužnosti i sl., nošenih najčešće u obliku prsnih oznaka, rjeđe na laticama odnosno na epoletama. Prsne oznake hrvatskih oružanih formacija izrađene su od metala, najčešće tehnikom punog otiska, a kopčanje oznake ovisilo je o načinu isticanja, odnosno o odori za ljetno ili zimsko vrijeme nošenja. S druge strane oznake pripadnosti postrojbi nošene na rukavima na borbenim suodorama bile gotovo neizbježne, a brojem od više tisuća različitih daleko nadmašuju one nošene na službenim odorama.

One su tek iznimka, a pojavljuju se zajedno s uvođenjem prsnog znakovlja. Oznake koje svakako treba istaknuti jesu one iz Ureda predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Tako su, osim Prvoga hrvatskog gardijskog zbora kao zasebne sastavnice Oružanih snaga u kojoj je svaka bojna imala vlastitu oznaku, oznake pripadnosti na rukavu nosili tek pobočnik predsjednika, odnosno pročelnik Vojnog kabineta, i to prvotnu oznaku osiguranja predsjednika pri MUP-u te kasnije oznaku Vojnoga kabineta Ureda predsjednika Republike. Oznaka Ureda predsjednika izrađena je u više inačica s razlikom u boji odnosno s natpisom ili bez njega. Oznaka se sastojala od znaka predsjednika RH izvezena u izvornim bojama, okružena ispustom izvezenim zlatovezom na crnoj podlozi. U drugoj inačici iznad znaka zlatnim je koncem izvezen natpis tiskanim slovima »Ured predsjednika «. Oznake dužnosti najčešće su izvedene od metala i nošene učvršćene na službenoj odori u visini prsa, na desnoj strani. Oznaka dužnosti vrhovnog zapovjednika izrađena je tehnikom punog otiska na metalu, pozlaćena je i eliptičnog oblika. Osnovni motiv odgovara znaku predsjednika Republike okruženu tropletim ornamentom. Oznaka Ureda predsjednika RH, odnosno njegova Vojnog kabineta izrađena je u obliku znaka predsjednika RH. Osim prsne oznake pobočnik predsjednika nosio je izgledom iste oznake samo manjih dimenzija na zapučku odore, iznad oznake pripadnosti OS-u RH za zapučak...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. lipnja na svim kioscima!

Komentara 3

FA
fatianegra51
22:18 13.06.2016.

Svaka cast Sukeru !

KI
killthesnake
18:19 13.06.2016.

U prvome planu ratni profiter Sušak , spasila ga bolest od Haga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije