ZANIMLJIVOSTI

Znate li gdje se dogodio prvi okršaj oklopnih brodova?

Rat
Foto: Wikimedia CC
12.04.2017.
u 12:13

Čelični brodovi američkog Sjevera i Juga više se nikada nisu sukobili

Tijekom Američkoga građanskoga rata pojava nove vrste ratnoga broda i događaji koji su uslijedili kod Hampton Roada na ušću rijeka James i Elizabethan u zaljev Chesapeake otvorili su novo poglavlje u povijesti pomorskog ratovanja. Da bi probile pomorsku blokadu nadmoćnije flote Unije, konfederativne su snage oklopile zaplijenjenu fregatu s parnim pogonom „Merrimac“. Sjevernjaci su, saznavši za radove na „Merrimacu“, u samo tri mjeseca izgradili čelični brod „Monitor“, djelo švedskog inženjera Johna Ericssona.

Bio je to prvi pravi oklopljeni brod s pogonom na paru, naoružan dvama topovima smještenima u pokretnoj čeličnoj kupoli. Prvi je u akciju krenuo južnjački „Merrimac“ koji je razbio odred drvenih brodova Unije na ušću rijeke James, potopivši brodove „Cumberland“ i „Congress“.

Sljedećega dana, 9. ožujka 1862., na poprište sukoba stigao je i sjevernjački „Monitor“. Gomile ljudi okupile su se na objema riječnim obalama kako bi promatrale prvi sukob čeličnih brodova u povijesti. Unatoč silnoj topovskoj paljbi koja je potrajala više od četiri sata i mnogobrojnim hicima iz neposredne blizine, nijedan brod nije potopljen, pa čak ni znatnije oštećen. Iako je bitka završila bez pobjednika, a čelični brodovi Sjevera i Juga se više nikada nisu sukobili, taj je događaj bio prekretnica u pomorskom ratovanju.

Poučene američkim primjerom sve pomorske sile toga doba počele su intenzivnu gradnju i razvoj oklopnih brodova s pogonom na paru. Ujedno je započela i neprekidna utrka u odnosu jačine topova i debljine oklopa. Svoj vrhunac oklopljeni brodovi doživjeli su uoči Prvoga svjetskog rata pojavom britanskog Dreadnoughta čije je ime postalo oznaka za najveći i najjači tip bojnog broda. Tijekom Drugoga svjetskog rata oklopljeni bojni brodovi izgubili su primat u korist nosača zrakoplova. Ipak, nisu potpuno izišli iz uporabe pa se i danas rabe kao topovske i raketne platforme.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
16:13 14.04.2017.

Prigodom intervencije Francuza u ratu za Američku nezavisnost. Englezi nisu mogli brzo sagradit flotu, jer hrastu treba 5 g. da se osuši. Obložili su postojeće trg.brodove bakrenim pločama. Brodovi su pokazali se agilnijim,bržim i sjaj metala je ulijevao strah. Francuzizi gube Kanadu i posjede na Karibima. Amerika postaje nezavisna i sklapa trg.spor.sa Engleskom a fra.bankrotira i tone u revoluciju. Bilo je i u doba antike oklopni brodova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije