ELITNE POSTROJBE

Zouave - elitne pješačke postrojbe od pripadnika berberskoga plemena Zouaoua

Zouave
Foto: militaryhistorynow.com
30.10.2015.
u 12:21

Odijevali su se kao orijentalna vojska (najsličnije Osmanlijama), a zapravo su tu tradiciju zadržali sve do ukidanja postroj­be. Posebno je zanimljivo što su elitne Zo­uave kvalitetom, ali i vizualnom posebnosti animirale i brojne druge postrojbe da nose takvo ime ili barem stil odijevanja.

Zouave je naziv za elitne pješačke postrojbe u sastavu francuske vojske prvotno sastavljene od pripadnika berberskoga plemena Zouaoua. Zapovijedali su im francuski časnici, a nadimak koga su im dodijelila mjesna arapska plemena, „Šalcali", rado su uvrstili u pjesme postrojbe.

S "Legijom" ih ne povezuju samo godina osnutka (1831.) i raspuštanja (1962.) već i cjelovit ratni put. Zajednički su se borili u Alžiru, opsjedali iste ciljeve, a takoder su Zouave kretali s "Legijom" u neafričke ekspedici­je (Krim, tahjansko bojište, Meksiko, francusko­pruski rat, Azija, bojišta Prvoga svjetskog rata, itd.) gdje su redom dobivali brojne medalje za hra­brost. Odijevali su se kao orijentalna vojska (najsličnije Osmanlijama), a zapravo su tu tradiciju zadržali sve do ukidanja postroj­be. Posebno je zanimljivo što su elitne Zo­uave kvalitetom, ali i vizualnom posebnosti animirale i brojne druge postrojbe da nose takvo ime ili barem stil odijevanja. Primje­rice, poznata je borbena uloga postrojbe Zouava u Američkom građanskom ratu, a i papi Piu IX. su Zuavi Pontifici, pri­lično neobična pojava jer su to redom bili rimokatolici koji su se u orijentalnoj odjev­noj kombinaciji borili za interese Papinske države. Zouave su se kao postrojba ustrojili i u Poljskoj (borbe protiv Rusa), Španjolskoj (III. karlistički rat) kao i na drugim kriznim bojištima. Svejedno gdje se borile, postroj­be koje su uzele ovakav naziv, plijenile su izgledom i hrabrosti, također i visokim postotkom gubitaka zbog beskompro­misnoga ratovanja.

Kao i "Legija", i Zo­uave su (iako manje) bili temom knjiga, filmova, stripova i pjesama. Postrojba čiji je put sudbinski povezan ratnim putom "Legije" ukinuta je iste godine kada "Le­gija" napušta Alžir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije