02.06.2016. u 16:40

Novo izdanje Vojne povijesti izlazi 4. lipnja na svim kioscima

Magazin je s ovim brojem dobio novog suradnika – Božidara Mikulčića. I s njime odmah novu glavnu temu – zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske. Riječ je o suradniku koji se godinama bavi, iz hobija, proučavanjem povijesti zrakoplovstva, posebno u Drugome svjetskom ratu, i još temeljitije kad je riječ o prostoru bivše Jugoslavije. Za VP je počeo raditi na serijalu pod nazivom „Zrakoplovstva osovinskih snaga u akcijama protiv Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije (1941.-1945.)“. Taj serijal neće ići jedan za drugim, nego nevezano svaki zaseban, kako će i on uspjeti dovršiti svaku posebnu temu. Kao prva tema svakako se nametnulo zrakoplovstvo NDH s posebnim osvrtom na djelovanje protiv NOP-a, ali je u biti to i gotovo cijela povijest zrakoplovstva NDH od ustrojavanja u travnju 1941. do nestanka u svibnju 1945. godine, zajedno s raspadom i nestankom NDH.

Kolega Mikulčić u tekstu donosi pregršt podataka, pa će njegov tekst svima zainteresiranima svakako biti odličan temelj za poznavanje ove tematike, uz koju idu i raritetne fotografije detaljno opisane. Ubrzo u jednom od idućih brojeva imat ćemo cijelu priču o njemačkom ratnom zrakoplovstvu u akcijama protiv NOVJ (1941. -1942.). To će tek biti bomba od materijala, i tekstualnog i fotografskog! U ovom broju magazina možete čitati i drugi nastavak o ratnom putu Bojne „Zrinski“, ovaj put o njihovom ratovanju u Hercegovini, na Južnom bojištu te u operaciji „Maslenica“. Zahvaljujem njihovim nekadašnjim pripadnicima, na čelu s umirovljenim generalom Miljenkom Filipovićem, koji su rado za VP ispričali detalje ratnog puta i ustupili nam odlične fotografije za ilustriranje priče. Dakako, za završni tekst i ovaj put svaka pohvala kolegi Tomislavu Šulju koji nam za iduće brojeve priprema prave nove poslastice.

Tu su i već poznati drugi serijali i feljtoni koji idu iz broja u broj VP-a, i za koje sam siguran da jedva čekate da ih pročitate. Stoga magazin u ruke i idemo čitati!

Komentara 7

PI
Pikador
01:25 04.06.2016.

FranjoKluz je legenda svih zrakoplovaca patriota !!!.Molim hrvatske neovisne povjesničare da objave i njegove fotografije.

PI
Pikador
02:27 05.06.2016.

Rudolf Rudi Čajavec pilot NDH (iz Zgošća pokraj Kaknja, 1. travnja 1911. - Klašnice pokraj Banje Luke, 4. srpnja 1942.), jedan i od prvih pilota zrakoplovstva NOV-a, Narodni heroj. Rudolf Rudi Čajavec je rođen 1. travnja 1911. u Zgošći pokrajj Kaknja. Službovao je u raznim ustanovama, a 1939. odlazi u Francusku u želji da doktorira pravne znanosti na sveučilištu u Sorboni. Poslije kapitulacije Jugoslavije, travnja 1941., nalazi se u Banjoj Luci kao šef "Ureda za kolonizaciju", kada je i mobiliziran u zrakoplovstvo NDH. +++++++++++++++++++++++++++++++U banjolučkoj zračnoj luci povezao se s Franjom Kluzom (pilotom) i Milutinom Jazbecom (zrakoplovnim mehaničarem), s kojima priprema prelijetanje na slobodni teritorij. To im i uspijeva 23. svibnja 1942., kada zrakoplovom "Potez 25" Franjo Kluz slijeće u zračnu luku "Urije" kod Prijedora, među partizane. Istog dana, sletio je i Rudi s mehaničarem Jazbecom u zrakoplovu "Breguet 19". ++++++++++++++++ Njihov patriotski podvig ponovio je 50 god kasnije sa istog aerodroma Rudolf Perišin naš heroj Domovinkog rata 1991.

PI
Pikador
02:41 05.06.2016.

Bivši pilot NDH Rudolf Čajevac ( koja slučajnost imenjak našeg pilota Perišina ) preletom NDH aviona Potez 25, je početak stvaranja partizanskog zrakoplovstva već 1942.god., i to je jedinstven slučaj u svijetu, da je pokret otpora u okupiranoj zemlji u u WW2 posjedovao vlastito zrakoplovstvo. +++++++++++++++++++++++ Tijekom prvog borbenog leta 4. srpnja 1942. Rudi Čajavec baca letke iznad Banje Luke i napada zračnu luku „Zalužani“. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ U posljednjem napadu Rudi Čajavec je ranjen i ne uspijeva se prebaciti na slobodni teritorij, pa prinudno slijeće kod sela Kadinjana. ČETNICI ga opkoljavaju. Da im živ ne padne u ruke, izvršava samoubojstvo. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Odlikovan je posmrtno Spomenicom 1941., Ordenom narodnog heroja (dana, 20. prosinca 1951.) i Ordenom zasluga za narod prvog reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije