DRUGI SVJETSKI RAT

Zrakoplovstvo, mornarica i Ustaška vojnica 1941. – 1945.

Rat
Vojnapovijest.hr
21.09.2016.
u 19:13

Treba istaknuti da su se u početku u Zrakoplovstvu NDH, baš kao i u Kopnenoj vojsci, nosili i neki starojugoslavenski znakovi, primjerice orao u letu ili snop munja (za krugovalničare)

Zrakoplovstvo NDH često je mijenjalo ustroj i službene nazive svojih dijelova te pregled ovih promjena dajemo u tabeli 1 (svi nazivi dani su prema izvorniku). Kako bismo izbjegli zbrku u nastavku ćemo za cjelokupnu zrakoplovnu granu koristiti naziv Zrakoplovstvo. Zrakoplovno-letačke postrojbe dijelile su se na jata i skupine, a bile su grupirane u zračnim lukama i na uzletištima u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Petrinji, Borovu... Postrojbe PZ topništva dijelile su se na protuzrakoplovne skupine, a skupine na protuzrakoplovne bitnice. Dojavna služba dijelila se na promatračke postaje i dojavna središta. Njihov zadatak bio je opaziti nalet svakog zrakoplova, prepoznati ga i odmah javiti protuzrakoplovnom topništvu, uzletištima i Narodnoj zaštiti, radi uzbunjivanja stanovništva. Postojalo je i dosta pozadinskih jedinica – raznih skladišta i tehničkih radionica. Oznake činova nosile su se na laticama u boji službe smještenima na ovratnicima odore. U početku su bile samo četiri boje, a postoje dva, ponešto različita dokumenta o njihovoj boji: Časopis „Hrvatski domobran“ u svom prvom broju od 1. kolovoza navodi sljedeće boje: zatvoreno plava – letilačka služba crvena – tehnička služba višnjeva – protuaeroplansko topništvo siva – pomoćne službe. Drugi i konačni raspored boja navodi časopis „Hrvatska krila“ u svom drugom broju od 15. kolovoza 1941.: zatvoreno plava – letilačka služba zatvoreno crvena-višnjeva – tehnička služba otvoreno crvena – protuzrakoplovno topništvo otvoreno siva – pomoćne službe. U osoblje „letilačke službe“ ubrajali su se piloti, strijelci, izvidnici, bombarderi, krugovalničari-letači; osoblje tehničke službe činili su mehaničari, inženjeri i tehničari; u pomoćnu službu ubrajali su se meteorolozi, filmski i fotografski stručnjaci i slično. Krajem studenoga došlo je do znatnihizmjena u oznakama i odorama zrakoplovstva. Kroj je ostao isti, ali su pridodane novine, koje su odoodoru učinile još sličnijom njemačkoj odori. Otada su se oznake činova nosile i na naramenicama, a podloga, odnosno porubi naramenica bili su u istoj boji kao i latice na ovratnicima. Povećan je broj boja, a sada se govori o strukama, a ne službama. 

Boje struka dijelom su bile usklađene s bojama koje su se koristile u Kopnenoj vojsci. Koliko je poznato, ovaj je sustav ostao nepromijenjen do kraja rata...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. rujna na svim kioscima!

Komentara 1

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
16:39 22.09.2016.

Lijepo ih je vidit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije