IZ NOVOG BROJA

Vladimir Bartolec - Inženjerija 103.br HV-a

Vladimir Bartolec, Brane Gradišnik
12.10.2023.
u 10:11

U ljeto te 1991. godine Vladimir Bartolec dobija poziv od Sekretarijata za narodnu obranu Zlatar Bistrica da se 3. kolovoza javi u Sekretarijat za narodnu obranu.

Vladimir Bartolec je po mnogočemu, pa rekli bi, pravi Zagorec. Rodom i življenjem iz srca Zagorja, Peršavesi, obiteljski čovjek. I tih i samozatajan. Neće taj sebe pohvaliti sve da i Nobelovu nagradu dobije. A već bi se i bez nje imao čime pohvaliti.

Dakle, rođen i ne tako davne 1971. godine, godine Hrvatskog proljeća (to su te generacije koje su valjda i ne znajući pokupile proljećarske gene) u mirnoj, skladnoj i radišnoj familiji. Uz starijeg, zaštitnički nastrojenog brata, proživljava skoro pa idilično djetinjstvo na selu. Škola, niži razredi osnovne u rodnoj Peršavesi a viši u obližnjem Maču, danas općinskom središtu. Uz to i rad na poljoprivredi, za obitelj kao dopuna obiteljskog proračuna kako to već ide u Zagorju. Škola mu dobro ide, ni roditelji ni on oko toga ne brinu. Stariji brat po završetku srednje škole odlazi u Zagreb za poslom, a Vladek u Bedekovčinu, u srednju školu za građevinare. I tu je primjeren učenik, škola mu ide od ruke. Odmah po završetku škole, zapravo još i prije mature, zapošljava se u građavinskoj firmi u Zagrebu. Tu je i stariji brat imao svoje prste. Zato ga i imaš.

Uskoro, sa samim početkom proljeća 1990. godine dolazi i poziv za odsluženje vojnog roka u JNA. Sve turbulencije i prevrate, sve promjene koje je ta povijesna godina donijela, Vladimir je proživljavao u JNA. Odlazi Vladek zapravo na novo školovanje u Inženjerijski školski centar JNA u Karlovcu, točnije u prigradsko karlovačko naselje Gornje Mekušje. Tu je velika vojarna, vojni školski kompleks Inženjerijski školski centar (IŠC) u kojoj je smještena Vojna akademija inženjerije, Srednja vojna škola inženjerije i Škola rezervnih oficira inženjerije koju polazi Vladimir. Škola rezervnih oficira (po vojnim rodovima i službama) školovala je rezervne oficire za sustav tadašnje općenarodne obrane kako bi popunjavala jedinice TO i tzv. Partizanske jedinice JNA časničkim kadrom. Trajala je godinu dana (najprije 6 mjeseci intenzivnog teoretskog i praktičnog učenja u najsuvremenije opremljenim učionicama, kabinetima i vježbalištima, a onda isto toliko stažiranja u vojnim jedinicama i ustanovama). Kako je nakon školovanja, prvog dijela obuke, bio među najboljim pitomcima u naraštaju, Vladek ostaje na stažiranju u IŠC-u.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije