NA DANAŠNJI DAN

Započela posljednja njemačka ofenziva u Ardenima

Rat
Foto: rarehistoricalphotos.com
16.12.2016.
u 19:20

Jedan od njemačkih trikova bio je korištenje njemačkih komandosa koji su dobro govorili engleski jezik.

Na današnji je dan započela posljednja velika ofenziva njemačke vojske, Operacija Jesenska magla (Herbstnebel), Ardenska ofenziva ili Bitka za izbočinu (Battle of the Bulge). Nijemci su htjeli probiti savezničke položaje od sjevera Francuske do sjeverozapada Belgije. "Bitka za izbočinu" naziv je dobila po prostoru nalika izbočini u Ardenskoj šumi gdje su Nijemci probili američke položaje, piše History.

Nijemci su započeli ofenzivu sa 250.000 tisuća vojnika – 14 pješačkih divizija potpomognutih sa 5 oklopnih divizija protiv maksimalno 80.000 Amerikanaca. Napad je započeo rano ujutro. Nijemci su napali najslabiju točku američke obrane – više od 120 kilometara teško prohodne, brdovite šume. Saveznici su smatrali da su Ardeni gotovo neprohodni te da Nijemci sigurno neće napasti kroz šumu. Nijemci su uspjeli poraziti Amerikance te ih natjerati u bijeg; obrambene linije bile su vrlo slabe, a magla je itekako išla u korist Nijemcima. Saveznici nisu mogli koristiti svoju zračnu premoć.

Jedan od njemačkih trikova bio je korištenje njemačkih komandosa koji su dobro govorili engleski jezik. Oni su se infiltrirali u američke obrambene položaje koristeći njihove uniforme i oružja. Takav je razvoj događaja potaknuo sumnju u svim američkim jedinicama. Čak je i general Omar Bradley morao dokazivati svoj identitet tri puta –  odgovarao je na pitanja o američkom nogometu i Betty Grable kako bi mogao proći različite sigurnosne točke koje su držale američke postrojbe.

Bitka je trajala čak tri tjedna, bilo je puno američkih i civilnih žrtava. U ovoj se bitci dogodila i najveća američka predaja u ratnoj povijesti. Više od 7500 vojnika 106. pješačke divizije predalo se kod Schnee Eifela.  Uskoro je krenulo i dezertiranje u američkoj vojsci. General Eisenhower morao je ostalim vojnicima pokazati kako se to neće tolerirati – pogubljen je vojnik Eddie Slovik. Bio je prvi pogubljeni Amerikanac zbog dezertiranja od američkog Građanskog rata.

>>Bitka kod Fredericksburga

>>Turska poslala stingere u Siriju

Komentara 2

DU
Deleted user
13:13 17.12.2016.

uzmeš im avijaciju i nastane bježanija na sve strane....

Avatar 4gbr pauci
4gbr pauci
08:06 30.12.2016.

Istina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije