IZ NOVOG BROJA

Afganistanski rat: od strateškog savezništva do strateškog neprijateljstva ili 11. rujan - teroristički akt koji je promijenio svijet

Foto: Wikimedia Commons
Afganistanski rat: od strateškog savezništva do strateškog neprijateljstva ili 11. rujan - teroristički akt koji je promijenio svijet
16.11.2021.
u 13:43
Tim je udarom Al Qa’ida definitivno potvrdila svoj utjecaj na globalnu politiku. U strateškom smislu obračun s Al Qa’idom, ideologijom i strategijom „alkaidizma“ i šire islamizma postat će dominirajući sukob početka 21. stoljeća.
Pogledaj originalni članak

Tog sunčanog utorka 11. rujna 2001. dogodio se jedan od najtraumatičnijih događaja 21. stoljeća. Pripadnici Al Qa’ide (15 Saudijaca, 2 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po jedan Libanonac i Egipćanin) globalizirane i transnacionalne islamističke terorističke organizacije, u smrtonosnom samoubilačkom udaru napali su središta američke moći.

Tri od četiri oteta aviona American i United Airlines pogodili su Svjetski trgovački centar i Pentagon, središta poslovno-financijske i vojne moći. Događaji, možda, najšokantnijeg jutra u američkoj povijesti imali su tragičan završetak: najsmrtonosniji protudržavni teroristički udar u povijesti ubio je 2.996 ljudi, dok ih je 6.000 ranjeno. Taj pet godina pomno planirani i profesionalno iznimno kompleksan i zahtijevan, osobito u (protu)obavještajnoj pripremi, teroristički akt nije bio samo strateški udar, kao japanski napad na američku pacifičku flotu sedam desetljeća ranije, bio je to nadasve strateški šok za Ameriku, i posljedično svijet. Udar Al Qa’ide promijenio je tijek povijesti i postao prekretnica međunarodne sigurnosti 21. stoljeća. Prije svega, bio je to drastičan dokaz kojim je suvremeni svijet najuvjerljivije shvatio čime je sve bremenit i što znači terorizam.

Drugo, taj je akt predstavljao praktičan odgovor dijela islamskog/islamističkog/arapskog svijeta na američku vanjsku politiku prema tom području. Treće, ovaj je akt bio najbrutalniji pojedinačni protudržavni teroristički akt u povijesti. Četvrto, teroristički udar Al Qa’ide nije samo srušio postojeće sigurnosne strukture najmoćnije države na svijetu: napad Al Qa’ide je dokazao da je SAD moguće napasti, bio je to dokaz da je američku nacionalnu sigurnost moguće ugroziti s američkog teritorija. Udar od 11. rujna je bio povreda sigurnosti sjevernoameričkog kopna, događaj za kojega američka administracija nikada nije imala ni u primisli da bi se mogao dogoditi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenoga 2021.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.