Naslovnica

Terorizam u Austriji: postaju li "male" europske države mete islamista?

U javnome diskursu pojavile su se medijske dvojbe, ali i stručne analize, kojemu „nacionalnom kontingentu“ pripada bečki terorist.
09. prosinca 2020. u 09:12 0 komentara 266 prikaza
Foto: Sky News

Uvečernjim satima 2. studenoga 2020. Austrija se našla šokirana. Toga kobnog utorka dvadesetogodišnji mladić Fejzulai Kujtim, austrijski Albanac podrijetlom iz Sjeverne Makedonije, izvršio je krvavi teroristički pohod u srcu austrijske prijestolnice.

IZ NOVOG BROJA Prekretnica bliskoistočnih procesa i međunarodne sigurnosti: četiri desetljeća Iračko-iranskoga rata

U višekratnim sukcesivnim udarima ubio je četvero ljudi, a 20-ak ranio. U vatrenome 10-minutnom okršaju, konačno, počinitelj kobnoga događaja je ubijen. Tim je činom Austrija definitivno postala meta „domaćega“ islamističkog terorizma. Islamska država preuzela je odgovornost za djelo svojega „vojnika kalifata“, čijemu je čelniku Abu Ibrahimu al-Hashimiju al-Quraishiju, prema objavama na socijalnim mrežama, Fejzulai Kujtim (nom de guerre, Abu Dujana al-Albani) položio vjernost.

Terorizam u Austriji nije novina. Analiza ukazuje na tri različite faze ili tipologije terorizma s kojim se Austrija suočila u posljednjih pola stoljeća koje se događaju sukcesivno i paralelno. Prva faza ukazuje da je austrijski teritorij bio poprište niza terorističkih sukoba u hladnoratovskome razdoblju. Armenski teroristi, pripadnici „Komandosa pravednika armenskog genocida“ („Justice Commandos of the Armenian Genocide“) u Beču su u listopadu 1975. godine izvršili atentat na turskoga veleposlanika Hüseyina Danişa Tunalıgila.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2020. 

IZ NOVOG BROJA Razvoj suvremene protuterorističke i protupobunjeničke paradigme IZ NOVOG BROJA Sekuritizacija zdravlja: COVID-19 i izvanredno stanje IZ NOVOG BROJA Američko-iranska konfrontacija ili dekapitacija kao (ne)efikasna protuteroristička strategija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.