UVODNIK NOVOGA BROJA

Bitka kod St. Gottharda završila je mirom u Vasváru koji je doveo do Zrinsko-frankopanske urote

Foto: Vojna povijest
Bitka kod St. Gottharda završila je mirom u Vasváru koji je doveo do Zrinsko-frankopanske urote
05.07.2021.
u 09:17
Što se krije iza ove bitke i tko je bio carski feldmaršal Raimund Montecuccoli, to ostavljam da otkrijete čitajući Đuričićev izvrstan članak.
Pogledaj originalni članak

Bitka kod St. Gottharda, koja nesumnjivo predstavlja bitnu epizodu i zvučno ime u europskoj vojnoj povijesti, bila je plod sposobnosti jednoga vrsnog generala, taktički trijumf, koji zbog materijalnih, diplomatskih i drugih okolnosti nije mogao dobiti podjednako povoljan diplomatsko-strateški epilog te je ostala upamćena kao pobjeda koja je sramotno izgubljena za pregovaračkim stolom.

Kratko i jasno zaključio je naš kolega Siniša Đuričić u svojem najnovijem tekstu u magazinu, na temu koju smo naslovili “Bitka kod St. Gottharda 1664. godine - Montecuccolijev taktički trijumf i habsburški strateški poraz”. Još jedna u nizu Đuričićevih povijesnih poslastica, još jedna u nizu tema o kojima se kod nas malo zna i malo piše. Što se krije iza ove bitke i tko je bio carski feldmaršal Raimund Montecuccoli, to ostavljam da otkrijete čitajući Đuričićev izvrstan članak. Samo ću dodati i naglasiti da svoju ulogu u ovoj priči ima hrvatski ban Nikola Zrinski, da je poraz Osmanlija spriječio osmansku vojsku da dođe do samoga Beča, od kojega nikad nije bila bliže u posljednjih stotinjak i više godina, da je St. Gotthard doista bio krajnji doseg osmanskih prodora u tome stoljeću, a da je sporazum koji je u Vasváru potpisan 10. kolovoza 1664. izazvao veliko nezadovoljstvo u Hrvatskoj i Ugarskoj te doveo, među ostalim, do Zrinsko-frankapanske urote, koja je, kako znamo, završila smaknućem hrvatskih urotnika (i njihovih ugarskih sumišljenika) 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu.

A kolega Hrvoje Spajić pripremio je mali serijal o opsadi Malte u Drugome svjetskom ratu, koji će ići u iduća tri broja. Kako je naveo, gotovo smrtonosna trogodišnja opsada Malte spada među one koje su bile najdugotrajnije u povijesti, bila je jedna od najvažnijih vojnih kampanji obiju zaraćenih strana u mediteranskome bazenu te se od lipnja 1940. do studenoga 1942. godine “vodila esencijalna borba za kontrolu nad strateški vitalnim otokom koji je bio kolonija britanske krune, a ta je borba uključivala složene operacije u kojima su sudjelovale zračne snage i mornarice fašističke Italije i nacističke Njemačke protiv Kraljevskoga ratnog zrakoplovstva i Kraljevske ratne mornarice.”

I još svašta nešto, a mi smo već u pripremama za 125. broj. Glavna tema bit će jako zanimljiva ekskluziva iz bliskog susjedstva.

Foto: Vojna povijest

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.