Naslovnica

Hrvati su Habsburgovcima trebali zbog iskustva u ratovima s Osmanlijama

Ovaj put Siniša Đuričić donosi novi materijal, o konjičkim pukovnijama Hrvata u Habsburškoj vojsci (1618. – 1700.).
05. lipnja 2021. u 09:26 0 komentara 1596 prikaza
Foto: VP

Tridesetogodišnji rat trajao je od 1618. do 1648. godine. Iako je počeo kao sukob između protestanata i katolika, ubrzo se proširio na gotovo cijelu Europu i trajao je punih 30 godina. Europa je bila u totalnome kaosu. O ovome se ratu dakako već puno pisalo, pa i na stranicama našeg magazina. Ovaj put Siniša Đuričić donosi novi materijal, o konjičkim pukovnijama Hrvata u Habsburškoj vojsci (1618. – 1700.).

UVODNIK NOVOGA BROJA Kako su Nijemci izborili pobjedu u okruženju kod Demjanska 1942.

Kako piše na početku, osnivanje prvih konjičkih pukovnija, poznatih pod zajedničkim imenom Hrvati (Krawaten, ponegdje i Crabaten), počelo je zbog posebnih vojnih potreba Habsburgovaca na početku Tridesetogodišnjega rata. Zašto baš Hrvati? Đuričić pojašnjava: “Konjanici koji su se uskoro počeli novačiti u Hrvatskoj, najpogodniji za vrstu lake konjice koja je Habsburgovcima bila potrebna, uglavnom su bili naoružani arkebuzama i pogodni za defenzivne, pozadinske akcije, kao i one koje su u bitkama podrazumijevale napade na neprijateljski bok ili zalaženje s leđa. Ovakav način ratovanja temeljen je na iskustvima stečenima u ratovima s Osmanlijama, u kojima su mobilnost i brzina bili ključni čimbenici za postizanje ciljeva ratnih akcija.” Puno podataka, posebno za sve koje zanima ovo razdoblje.

Vjerujem da će svima biti i jako zanimljiva priča o barunu Trenku. Mario Tušek donosi priču o tome kako je, kao što piše, “skupina forenzičkih antropologa s Masarykova Sveučilišta u Brnu u Republici Češkoj nakon 270 godina od smrti Franje Trenka odlučila modernim antropološkim istraživanjima njegovog mumificiranoga tijela dati novi uvid u izgled ovoga kontroverznog vojskovođe te uz pomoć najsuvremenije digitalne tehnologije i animacijskoga programa „Autodesk MotionBuilder“ te postupaka koji se koriste u filmskoj industriji izraditi video u kojemu virtualni barun Trenk u svojoj tamničkoj sobi svira violinu i piše pismo te uz pomoć štapa vježba simuliranu borbu mačem i šeće dvorištem utvrde Špilberk.” Fotografije su jako dojmljive, kao i cijela priča! Ima tu još i drugih dobrih priča, pa uživajte u novome broju!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Tek s raspadom Jugoslavije moglo se doći do svih podataka o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici UVODNIK NOVOGA BROJA Dvije strane pobjede - borbe za Nevesinje i zločini nakon borbi UVODNIK NOVOGA BROJA Uskoro obilježavamo deset godina od početka izlaženja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.