UVODNIK NOVOGA BROJA

Dvije strane pobjede - borbe za Nevesinje i zločini nakon borbi

VP
05.02.2021.
u 08:23

Posljednje ratne borbe za Nevesinje trajale su tako od listopada 1944. do sredine veljače 1945. godine, kada su postrojbe NOVJ-a okončale njegovo zauzimanje.

Nakon duljeg izbivanja iz magazina, u ovome se broju na velika vrata vratio naš autor Hrvoje Mandić, i to s prvorazrednom temom koja je zaslužila biti i noseća tema ovoga broja – borbe za Nevesinje u veljači 1945. godine.

Sve se odlično poklopilo, o borbama u veljači 1945. pišemo u veljači 2021., i to o temi koja je izuzetno zanimljiva i višeslojna, kako se može vidjeti iz same obrade teme, ali i iz samih pitanja čitatelja koji su vidjeli tek najavu broja i teme, bez da su pročitali tekst, i već pitali je li u tekstu obrađeno i ono što se zbilo nakon borbi. To i ne čudi jer su iza borbi za Nevesinje ostali krvavi tragovi obračuna i represije pobjedničke partizanske vojske. Kako Mandić navodi, Nevesinje je bilo poprište bitaka gotovo cijeli Drugi svjetski rat, i to zbog svog zemljopisnog položaja. Krajem rata dolazi do povlačenja njemačkih snaga, pa je Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga Njemačke uspostavilo aktivnu obranu zvanu „zelena crta“ s bočnim utvrđenjima Knin-Široki Brijeg-Mostar-Nevesinje kako bi štitili jugozapadni bok glavne crte bojišta radi povlačenja njemačke Skupine vojski E od napada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i od mogućega iskrcavanja savezničkih snaga u Dalmaciji. Posljednje ratne borbe za Nevesinje trajale su tako od listopada 1944. do sredine veljače 1945. godine, kada su postrojbe NOVJ-a okončale njegovo zauzimanje. Tada počinje druga epizoda tih borbi, kada je OZNA, komunistička tajna policija, uz pomoć redovitih postrojbi NOVJ-a, imala naredbu „uspostaviti revolucionarnu komunističku vlast metodom likvidacije nedužnoga civilnog stanovništva i zarobljenih pripadnika oružanih snaga Njemačke i NDH-a u tome mjestu“. O tome opširnije u Mandićevom tekstu.

U ovome broju moram još istaknuti sjajan tekst o njemačkome piscu Ernstu Jüngeru koji je preživio dva svjetska rata i kojega je proslavila njegova prva knjiga iz 1920. godine, odnosno njegov dnevnik iz Prvoga svjetskog rata.

I za kraj se ispričavam svima zbog kašnjenja u izlasku prošloga broja i nekih omaški u tisku, a sve zbog nepredviđenih kvarova u tiskari.

Foto: VP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije