UVODNIK NOVOGA BROJA

Tek s raspadom Jugoslavije moglo se doći do svih podataka o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici

Despot Infinitus
05.03.2021.
u 08:30

Kako je Jugoslavija pak bila nedemokratska država, u to doba bilo je gotovo nemoguće doći do detaljnijih podataka o JRM-u, o brodovima, o svemu što je činilo tadašnju ratnu mornaricu.

Dragi svi, došli smo i do 120. broja magazina! Kao što vidite s naslovnice, glavna tema ovoga broja jest Jugoslavenska ratna mornarica, odnosno povijest ratnog brodovlja Titove Jugoslavije od osnivanja partizanske mornarice 1943. godine, pa sve do sloma JRM-a u Domovinskome ratu.

Tko drugi o tome nego naš već dobro poznati stručnjak za pomorsku povijest Zvonimir Freivogel koji je nedavno na ovu temu objavio i opsežnu knjigu, u kojoj je prvi put na jednome mjestu napisao sve o ratnim brodovima JRMa. Povijest JRM-a povijest je i naših obalnih gradova, otoka, obale u cijelosti, Hrvatske. Mnogi od vas sigurno su i služili vojsku kao mornari u bivšoj Jugoslaviji. Kako je Jugoslavija pak bila nedemokratska država, u to doba bilo je gotovo nemoguće doći do detaljnijih podataka o JRM-u, o brodovima, o svemu što je činilo tadašnju ratnu mornaricu. O tome se uglavnom objavljivalo samo u internim vojnim publikacijama, mnogo je toga bilo strogo povjerljivo, vojna tajna i slično, pa se sve do raspada Jugoslavije teško moglo ili uopće smjelo suvislo pisati o JRM-u. Tek slomom Jugoslavije, slomom socijalističkog sustava, otvaranjem arhiva, kad se konačno moglo slobodno sve istraživati, moglo se konačno doći i do podataka o bivšem JRM-u. Freivogel je u 30 godina istraživanja i rada prikupio zavidan broj publikacija, podataka i informacija, kao i fotografija, pa je konačno mogao i na jednome mjestu objaviti sve najvažnije podatke o JRMu. Ono najvažnije možete pročitati u njegovom tekstu u ovome broju.

Kolega Siniša Đuričić pripremio nam je pak možda dosad najopsežniji opis na hrvatskome jeziku o osmanlijskoj opsadi Beča 1683. godine, koja je označila početak kraja vojne nadmoći Osmanskoga Carstva u Europi. Još jedna poslastica za pročitati, baš kao i tekst Hrvoja Spajića o Asasinima, najubojitim srednjovjekovnim atentatorima. Tu nam je nastavak izlaganja eksponata iz Muzeja Domovinskoga rata u Splitu, a posebno mi je drago da je Muzej vojne i ratne povijesti Pakrac nedavno dobio prostor u novoj zgradi s više mjesta, pa u ovome broju prikazujemo njegov novi muzejski postav. I za kraj podsjetnik, s travanjskim brojem obilježavamo desetu godišnjicu izlaženja magazina!

Foto: Despot Infinitus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije