IZ NOVOG BROJA

Dalmatinska pješačka sablja iz razdoblja 1805.-1814.

Foto: Tomislav Aralica
Dalmatinska pješačka sablja iz razdoblja 1805.-1814.
18.02.2022.
u 08:13
Dalmatinski panduri željeli su što više nalikovati redovnim francuskim pješačkim postrojbama pa su neki od lokalnih proizvođača jatagana i noževa, koristeći ono što su imali, naručili izradu kratke pješačke sablje koja je trebala što više sličiti briquetim.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Habsburška Monarhija morala prepustiti Francuskoj bivše venecijanske posjede u Istri, Dalmaciji i Boki Kotorskoj pod uvjetima mira u Bratislavi (27. prosinca 1805., Traité de Presbourg), a koje su inkorporirane u Kraljevinu Italiju, francusku satelitsku državu, prve francuske trupe okupirale su ove krajeve početkom 1806. godine.

 

Zadatak okupacije Dalmacije i Boke Kotorske pripao je generalima Gabrielu Jean Joseph Molitoru i Jacquesu Alexandre Bernardu Lawu, marquis de Lauriston, koji su ovamo došli s divizijom koju su ispočetka sačinjavale 5., 23., 79. i 82. linijska pukovnija francuske vojske. Te su pukovnije ostale u ovim krajevima još godinama, a zavisno od ratnih prilika, uvećavane i s drugim francuskim redovitim postrojbama, kao i jedinicama Kraljevine Italije. Odmah na početku francuske uprave u Dalmaciji došlo je do borbi na jugu jer je ruska flota zauzela Boku Kotorsku i krenula u napad u Dubrovnik, zajedno sa crnogorskom pomoćnom vojskom. Da bi obranili Dubrovnik, francuska vojska je ušla u glavni grad, inače suverene Dubrovačke Republike, a što je bilo izvan okvira Mira u Bratislavi. U tim okolnostima francuska strana stvara, zapravo preuzima od ranije postojeće, pomoćne jedinice sačinjene od lokalnog stanovništva dubrovačke okolice nazvane Dubrovački panduri (Pandours de Raguse).

Ujedno je zadržala i bivšu venecijansku, kasnije austrijsku (1798.-1806.) vojsku sačinjenu od stanovništva dalmatinskog zaleđa, takozvanih Morlaka, koju su za vrijeme venecijanske vlasti službeno zvali Forza teritoriale – teritorijalna vojska.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.